Novi pokretač rasta: "Investicioni rejting priznanje Srbiji za sve što je urađeno poslednjih godina"

Kada je reč o privredi, profesor navodi da će doći do rasta apetita domaćih i stranih investitora

05.10.2024. 13:57
  • Podeli:
srbija, srpska ekonomija, uspešna ekonomija, strelice, strelica, grafikon, rast - shutterstock-657049da40c48.webp Foto: Shutterstock

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu i redovni član Svetske akademije umetnosti i nauke Dragan Đuričin izjavio je danas da dobijanje investicionog kreditnog rejtinga od agencije "S&P" predstavlja veliko priznanje Srbiji za sve što je urađeno u poslednjih nekoliko godina i ocenio da će to dovesti do pojave novih pokretača rasta, ali i pada troškova finansiranja.

Đuričin je u razgovoru za Tanjug istakao da treba imati u vidu da je država krajem prošlog veka prošla kroz sankcije i bombardovanje, a da je nakon 2012. došlo do značajnijeg ubrzanja reformi.

"Ovo što danas imamo je rezultat fiskalne konsolidacije koja je počela 2014. godine, a to je jedna dugoročna, konzistentna politika veoma disciplinovanih javnih finansija i veoma odgovorne monetarne politike", rekao je Đuričin.

Prema njegovim rečima, država se u ovom trenutku nalazi u skladu sa fiskalnim pravilima, a Narodna banka Srbije ima istorijski najveću štednju države, ali i stanovništva.

"Ekonomija je izbalansirana, ali raste. Dakle, nalazi se na putanji održivog rasta. Ugled takve države u svetu raste i ja bih rekao da je naš ugled u svetu, uprkos kontraverznom geopolitičkom statusu naše južne pokrajine, mnogo veći nego što je naš ekonomski značaj. Ova činjenica da smo dobili investicioni rejting će tomu ugledu još više doprineti", istakao je Đuričin. 

Kada je reč o privredi, on navodi da će doći do rasta apetita domaćih i stranih investitora.

"Pojaviće se novi pokretači rasta, što je veoma važno da bi ekonomija bila na održivoj putanji", kaže Đuričin.

On dodaje da će pasti cene kapitala i iznos duga.

"Investicioni rejting znači da je rizik ekonomije manji i samim tim kamata, kao nešto što treba da izbalansira rizik pada, a to znači i pad troškova finansiranja. Naše stanovništvo ima solidan dug i možemo očekivati da će taj dug pasti", objašnjava Đuričin.  

Dodaje da je agencija "Standard & Poor's" posebno apostrofirala razvojne projekte koji će podići stopu rasta u srednjoročnom periodu, sa naglaskom na projekat Ekspo.

"Očekivanje investitora su da Srbija nastavi tim putem. Moja očekivanja su da će se i druge dve kredit rejting agencije - Fitch i Moody's takođe priključiti Standard & Poor's u svojim analizama", rekao je Đuričin.

Kako dodaje, u pitanju su različite metodologije sa stotinu fiskalnih i monetarnih indikatora.

"Dolazak do opšteg skora koji određuje da li ste u nekom rangu kredit rejtinga je malo drugačiji. Nadam se da će i ove dve organizacije, koje su imale isti odnos prema našoj makroekonomskoj politici i fiskalnoj stabilnosti podići rejting i da će u te dve organizacije Srbija doći do nivoa investicionog ranga. To je moja nada i to je verovatno motiv Ministarstva finansija, Vlade i Narodne banke Srbije", zaključio je Đuričin.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()