Obeležavanje 100 godina penzijskog sistema u Srbiji: Uvode se penzionerske kartice

Penzijsko osiguranje uspostavljeno je 1922. godine

10.02.2023. 12:55
  • Podeli:
umirovljenici penzioneri 02_Una-1663945253754.webp Foto: Una TV

Skup povodom obeležavanja 100 godina penzijskog sistema u Srbiji počeo je danas u Palati Srbija, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića.

Takođe, prisustvuju ministar finansija Siniša Mali, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić i drugi.

Skup se održava u sali "Jugoslavija", ispred koje su postavljeni promotivni štandovi Fonda PIO, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, JP "Pošta Srbije", banke Poštanska štedionica, Službenog glasnika, Dunav osiguranja, Turističke organizacije Srbije i Udruženja banja Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da su u pripremi nove penzinerske kartice koje će od 1. oktobra omogućiti značajne popuste i pogodnosti za penzionere u celoj Srbiji.

"Razmišljamo kako da dodatno poboljšamo standard penzionerima. Kartice će im omogućiti da obave i zdravstvene  preglede, koji će biti organizovani i u parkovima u velikim gradovima i domovima zdravlja sa najboljom zdravstvenom zaštitom i negom. Takođe, u prodavnicima da imaju popust, kada uđu u Merkator i DIS, ali verujem da ćemo to dogovoriti i sa Delezom i Maksijem i ostalima, da kada penzioneri imaju punu cenu  10.000 dinara, da će platititi manje 200, 300 ili 500 dinara manje, što nije malo", rekao je Vučić.

Najavio je da bi to sve moglo da krene od 1. oktobra, pošto se tada obeležava Međunarodni dan starih, a da će već od 15. marta krenuti prijave.

"Onda idemo u žestoku akciju kao država da angažujemo  što više firmi koji će da nude svoje usluge. Želimo da penzioneri imaju više novca i bolji životni standard, mi smo to radili pre za Beograd, a sada prvi put radimo u celoj Srbiji. To će moći svi jednako da koriste, na primer, u Babušnici, Priboju, Kikindi, Beogradu i svakom drugom mestu", rekao je Vučić.

Dodao je da će kartice imati i "kjuar" kod i pokazao novinarima prvu karticu, koje će dobiti penzioneri.

"Ovo je jedna od prvih penzionerskih kartica, podelićemo ih  tokom leta, a od 1. oktobra treba da počnu da ih koriste", rekao je Vučić i dodao da je pre sa popustima za penzionere bilo i trikova, ali da će sada biti drugačije i da će u njih biti uključeni i restorani i mnogi drugi.

 Na standu TOS-a najavio je povećanje broja turističkih vaučer za odmor u Srbiji.

Penzijsko osiguranje uspostavljeno je 1922. godine usvajanjem Zakona o osiguranju radnika čime se Srbija pridružila zemljama koje su se odlučile za model koji je uspostavio tadašnji nemački kancelar Oto fon Bizmark, a u kome država pomaže radnicima da zadrže standard nakon odlaska u penziju.

To je u većini evropskih zemalja i sada jedini model državnih penzija.

Devedesetih je na području bivše Jugoslavije doživeo krizu, a početkom 2.000-ih urađena je velika reforma penzijskog sistema koja je, između ostalog, podrazumevala uvođenje dobrovoljnog penzijskog osiguranja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()