Ostaje li Srbija bez mleka: Cene sve više, a frižideri i dalje prazni

Litar mleka se dans može naći po ceni kao litar jogurta, dok je kefir čak i jeftiniji od osnovnog mlečnog proizvoda, što je potpuno nelogično

09.10.2022. 19:48
  • Podeli:

Posle nestašica mleka početkom septembra i nekoliko potonjih skokova cena, došli smo u situaciju da mleka i dalje nema. A kada ga i ima, ono je skuplje od mlečnih prerađevina - što je tek posebna priča.

Tako se danas litar mleka može naći po ceni kao litar jogurta, dok je kefir čak i jeftiniji od osnovnog mlečnog proizvoda. Potpuno nelogično, ali takva je trenutna situacija u većini prodavnica u Srbiji.

I dok neki građani misle da problem prave oni koji kupuju neograničene količine koje im nisu potrebne, drugi kažu da je problem u tome što nemamo dovoljno mleka, jer nam je stočarstvo uništeno.

Posle nestašice od pre mesec dana, slobodno formiranje cene mleka trebalo je da donese bolju snabdevenost. No, frižideri su i dalje često prazni.

Velika potražnja omugućila je prodavcima da formiraju cene po svom nahođenju. Tako smo došli u situaciju da uvozno mleko jeftinije od domaćeg, kao i da prerađevine budu povoljnije.

"Kada je reč o drugim proizvodima, kao što su jogurt i kefir, mi nikada nismo imali nedostatak tih proizvoda. Upravo zato što su to proizvodi koji su ranije imali veću cenu nego mleko i onda su proizvođači počeli da usmeravaju svoje resurse ka tim proizvodima. I tu imamo konkurenciju, tu su cene stagnirale, a mleko je otišlo gore", kaže za UNU Aleksandar Milošević, urednik ekonomije u listu Danas.

Od aktuelnog rasta cene mleka, međutim, proizvođači nemaju ništa, jer je otkupna cena i dalje oko 40-ak dinara, kaže Milošević.

A to će, nema sumnje, dodatno demotivisati već uništeni stočarski sektor. Jer ako se to ne promeni, mnogi od njih će odustati od dalje proizvodnje, a Srbija će se sve više uvoziti mleko.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()