Poljoprivrednici od utorka blokiraju puteve širom Srbije, iz Vlade poručuju – 'Zahtevi nisu realni'

Proizvođači mleka traže zagarantovanu cenu, premije i subvencije, ratari da se cene žitarica usklade sa svetskim berzama, a svi zajedno očekuju umanjenje akciza na dizel gorivo

Autor: Zvonko Ninkov
15.05.2023. 19:15
  • Podeli:

Prolivali su mleko, blokirali puteve i mostove, ali uzalud. Gotovo ništa od njihovih zahteva Vlada Srbije nije usvojila. Zbog toga su još jednom, udruženim snagama, ratari, mlekari i povrtari, pokušali da se izbore za bolje uslove na sastanku u Nemanjinoj 11.

Nije vredelo, kažu, jer tamo nisu imali sluha za njihove nedaće, pa će zbog toga preći na radikalniji metod borbe.

Posle neuspešnih razgovora u Vladi Srbije, sa premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Skupštinskog odbora za poljoprivredu Marijanom Rističevićem, nezadovoljni poljoprivrednici su od sutra najavili blokadu puteva širom Srbije.

Predstavnici osam udruženja poljoprivrednika za UNU kažu da im je u Nemanjinoj poručeno da nijedan od njihovih zahteva država ne može da ispuni, zbog čega im ne ostaje ništa drugo nego da se za njih izbore na ulici.

"Sutra izlazimo na proteste. Sad sve zavisi od ogovora da li će biti lokaliteti po gradovima, u centrima, a posle ćemo najverovatnije pooštriti i pojačati proteste. Ako Vlada uopšte ima namere da radi nešto za ove građane i poljoprivredu, pošto mi nismo videli apsolutno nikakvu želju, ni interes da Vlada uradi nešto za proizvođače", kaže za UNU proizvođač mleka iz Banata Dejan Trajković.

Proizvođači mleka traže zagarantovanu cenu od 78 dinara za litar+PDV, premije za mleko od 20 dinara po litru, subvencije od 35.000 dinara po hektaru, podsticaj od 40.000 dinara po grlu i prelevmane na sve mlečne proizvode.

Ratari od države zahtevaju da se cene žitarica usklade sa svetskim berzama, a svi zajedno očekuju i umanjenje akciza na dizel gorivo.

"Zahtevi nisu realni", kaže predsednik Skupštinskog odbora za poljoprivredu i dodaje da ima utisak da proizvođači nisu za kompromis.

"Moj utisak je da su oni doneli zahteve, isporučili zahteve koje niko ne može da prihvati. I oni nisu hteli da im se ispune svi zahtevi ili nijedan. Onda im lepo kažem 'Znate šta ljudi, ali to će uticati na cenu gotovog proizvoda, to će podstaći inflaciju, smanjiće potražnju, doći će do otkazivanja otkupa mleka, nećemo biti konkurentni', a oni ćute", objašnjava Rističević.

Jedina stvar koju je Vlada mogla odmah da ispuni jesu prelevmani za sireve od 300 dinara. Premalo da bi se situacija popravila, kažu mlekari, ubeđeni da će blokadama puteva dobiti više.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()