Poreski raj: EU prvi put stavila evropsku zemlju na crnu listu

Dosad su kao 'poreski raj' bile označene Kostarika, Maršalska Ostrva i Britanska Devičanska ostrva

14.02.2023. 14:00
  • Podeli:
novac euro foto Pixabay-63cd55f7141ec.webp Foto: Pixabay

Nisu samo egzotične destinacije mesta gde je moguće "oprati pare", Savet EU je sada na tu listu stavio i jednu evropsku zemlju.

Rusija uz tri egzotične destinacije

Evropska unija je, naime, uključila Rusiju na listu zemalja koje se smatraju poreskim rajem, navodi se danas u saopštenju Saveta EU.

"Danas smo odlučili da dodamo četiri jurisdikcije na listu EU onih koje ne sarađuju u poreske svrhe: Britanska Devičanska Ostrva, Kostarika, Maršalska Ostrva i Rusija. Molimo sve navedene zemlje da unaprede svoj pravni okvir i da rade na usklađivanju sa međunarodnim standardima u oporezivanju", izjavila je ministarka finansija Švedske Elizabet Svanteson.

Rusija je na listi nakon što je grupa za kodeks ponašanja EU pregledala ruske zakone koji su usvojeni 2022. godine, u odnosu na kriterijume dobrog poreskog upravljanja iz kodeksa, i utvrdila da Rusija nije ispunila obavezu da se pozabavi štetnim aspektima posebnog režima za međunarodne holding kompanije, piše na sajtu Saveta EU.

U pripremi 10. paket sankcija

Dijalog sa Rusijom o pitanjima u vezi sa porezom je stao nakon početka rata u Ukrajini.

Podsetimo, EU je najavila da je u pripremi deseti paket sankcija Rusiji vezano za rat u Ukrajini.

Nove finansijske sankcije navodno obuhvataju četiri ruske banke, uključujući i najveću rusku privatnu finansijsku instituciju, Alfa banku, koju je osnovao rusko-izraelski milijarder Mihail Fridman.

Kako je preneo Politico, planove je zvaničnicima EU članica saopštio Bjorn Zajbert, šef kabineta Ursule fon der Lajen, predsednice Evropske komisije.

Ruskim državljanima biće zabranjeno da rade u odborima kompanija koje su u EU zadužene za važnu infrastrukturu, odnosno u sektoru električne energije i nabavke gasa.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()