Potražnja za stanovima opada, pa će kirije i cene kvadrata sigurno pasti

Prodavci i zakupodavci su u stanju da mesecima drže prazne stanove po visokim cenama dok se ne odluče da ih spuste, pa se ni promena cena ne može očekivati preko noći

Autor: Lena Sladojević
19.12.2022. 19:38
  • Podeli:

Ruski državljani koji su došli u Srbiju od početka rata u Ukrajini, napravili su pravi haos na srpskom tržištu nekretnina. Jednomesečna kirija za stan u centru Beograda kreće se oko 1.000, dok cena kvadrata ide i do 5.000 evra.

Tražnja od strane Rusa je opala u odnosu na pik koji se desio u oktobru, kada je priliv državljana te zemlje bio najveći, a cene bile i dva do tri puta veće nego u martu. Zato se sada postavlja pitanje da li će cene zakupa, odnosno kvadrata pasti?

"Potpuno ste u pravu! Desiće se to, ali potrebno je da prođe određeno vreme da se nastavi isti ovakav trend kao što se to i desilo u drugoj, trećoj nedelji decembra", kaže za UNU Dušan Mirkulovski iz agencije "Zidart nekretnine".

"Ukoliko ne budu naglo dolazili novi građani iz tih područja u kojima su sada složene okolnosti, možemo govoriti o smanjenju pritiska na postojeće nekretnine na ovom tržištu. I to će postepeno izazvati jednu vrstu korekcije cena zakupnina naniže", objašnjava stručnjak za strategijski menadžment Mihajlo Rabrenović.

Prema rečima stručnjaka, ovakav skok cena ni zakupa, ni kvadrata u Beogradu se ne pamti.

"U svakom slučaju, imali smo nagli uspon cena zakupnina u ovom novijem periodu. To je svakako izazvano jednim pritiskom na ono što je postojeće na tržištu nekretnina. I to je jedan skok koji je u ovom periodu nezabeležen", ističe profesor Rabrenović za UNU.

Prodavci i zakupodavci su mesecima u stanju da drže prazne nekretnine po visokim cenama, dok se ne odluče da ih spuste. Tako da se ni promena cena ne može očekivati preko noći.

"Ukoliko kupovna moć, odnosno ljudi koji su zainteresovani za kupovinu i nepokretnosti, opadne i opadne broj transakcija, i kada se to zadrži malo duži period, ne može to da se desi danas i poslednje dve nedelje, nego mora da traje i traje – onda se može desiti da padne cena", zaključuje Mirkulovski.

Blago usporavanje tržišta može zaista da dovede do pojeftinjenja kirija i cena kvadrata, ali tek kroz nekoliko meseci, ukoliko ostane ovako smanjena potražnja, koja se desila u decembru, zaključuju stručnjaci.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()