Potres na srpskom tržištu: Rusi krenuli u kupovinu stanova, investitori odlažu nove projekte

Neizvesnost srpskog tržišta nekretnina dovodi do odlaganja početka novih projekata od strane investitora u Srbiji

19.02.2023. 11:37
  • Podeli:
nekretnine pixabay-1667917213256.webp Foto: Pixabay

Iako svi željno iščekuju pad cena nekretnina to se ipak neće desiti, sudeći po podacima agencija za nekretnine u Srbiji.

Investitori odlažu početak gradnje novih projekata

Ruskih državljana koji dolaze u Srbiji u potrazi za stanovanjem je sve manje te se očekivao i pad cena nekretnina ali sada se pojavio novi problem. Naime, zbog nepredvidivosti cena nekretnina na domaćem tržištu investitori odlažu početak novih projekata što će po svemu sudeći doprineti i daljem blagom porastu cena u narednih godinu dana.

Direktor agencije Art nekretnine Uroš Jovanović kaže da je u prethodne dve godine na tržištu zabeležen toliki rast i skok cena da su u pojedinim beogradskim opštinama cene uvećane i za 100 odsto.

Kada je u junu 2020. došlo do prvog talasa povećanja cena, razlog tome je bila ogromna tražnja, a dve godine kasnije efekat je povećao rat u Ukrajini i dolazak ruskih državljana. Prema njegovim rečima, i oni koji su dolazili sa ukrajinskim pasošima bili su zapravo ruske nacionalnosti.

Istovremeno, pada broj izdatih građevinskih dozvola te je u decembru za 20 odsto manji nego ranije upravo zbog velike nepredvidivosti domaćeg tržišta.

"Investitori su pauzirali sa gradnjom zato što nisu spremni da na adekvatan način formiraju cenu. Dugoročno, u narednih godinu dana, imaćemo smanjenje ponude u novogradnji, dok još uvek nema indikacija da opada tražnja, koja je prilično zdrava", kaže Jovanović.

Ruski građani traže nekretnine svih profila, od porodičnih stanova do garsonjera, tvrdi Jovanović. Ali nisu ni sve cene jednako rasle u svim opštinama te su neke beogradske opštine atraktivnije od drugih.

Cene nekretnina na periferiji skočile 100 odsto

Nekada se najviše tražilo u centralnim gradskim opštinama, a sada potražnja za nekretninama se preliva i na periferna naselja poput Braće Jerković, Mirijeva i Karaburme, ističe Jovanović.

Sve je ovo dovelo do povećanja cene u tim naseljima.

"Cene nekretnina u tim naseljima u odnosu na period od pre dve godine u nekim slučajevima skočile i za 100 odsto. Cena u Mirijevu je pre dve godine iznosila oko 1.000 evra po kvadratu, dok sada ide do 2.000 evra, što nije standard ali pojedini luksuzni stanovi uspevaju da se prodaju i po toj ceni", rekao je Jovanović i dodao da raste broj kupaca koji plaćaju nekretnine u kešu.

Razlog tome je povećanje kamatnih stopa i bankarskih marži. Takođe, veliki broj Rusa koji su donedavno samo iznajmljivali stanove sada ih počinju kupovati.

" Većina zakupa stanova u kojima su subjekt strani državljani je bio oročen na godinu dana, tako da njma sada počinju da ističu zakupi, a cene koje su plaćali su enormne, i verovatno je da će se oni sada pojaviti na tržištu kao kupci", naveo je Jovanović.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()