Predsednik Bundesbanke tvrdi: Živećemo sa inflacijom sve do 2024.

Pred članicama Evropske unije je još par teških meseci, ističe Joahim Nagel

20.12.2022. 16:09
  • Podeli:
inflation-6756636-ekonomija-inflacija-pixabay.jpg Foto: Pixabay

Predsednik nemačke Bundesbanke Joahim Nagel očekuje da će inflacija u Evropi snažno opasti tek od 2024. godine.

"Biće potrebno još vremena dok inflacija dospe na onaj nivo na kojem joj je mesto, a to je – dva odsto", rekao je Nagel za televiziju NTV.

Pred zemljama EU je još par teških meseci, ističe Nagel. On smatra da je Evropska centralna banka snažno delovala sa četiri povećanja kamate i očekuje da će kamate i dalje rasti.

Nagel je uveren da će, usled odluke o ograničavanju cene gasa, u decembru biti vidljiv manji rast cena.

"U januaru i februaru imaćemo ponovo blago veću inflaciju. Tokom iduće godine će inflacija u Nemačkoj biti na oko sedam procenata. I od 2024. će stopa inflacije onda jasno opasti", rekao je on.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()