Produženi rok otplate kredita: Kada se isplati dužnicima i šta banke nude

Treba naglasiti i da rok za podnošenje zahteva nije ograničen, ali da se odobrava samo jedanput.

12.12.2022. 15:02
  • Podeli:
kredit-pixabay.jpg Foto: Pixabay

Svi građani koji imaju problem u otplati kredita dobili su mogućnost da produže rok otplate. Konkretno, za potrošačke kredite produžetak roka otplate je do devet godina, dok je za kredute za kupovinu motornih vozila do 11 godina. Kada je reč o produžetku otplate stambenih kredita, i oni taj rok može da se produži do pet godina.

Treba naglasiti i da rok za podnošenje zahteva nije ograničen, ali da se odobrava samo jedanput. 

Banke nisu u obavezi da produže rok otplate

Bankari sada, kaže Dušan Uzelac iz Kamatice, ne moraju da produže rok otplate klijentima, ali su dobili tu mogućnost.

"Ako ste do sada ispravno i uredno otplaćivali kredit, logično je da ćete imati lakše finansije sa manjom ratom, što produženje roka to i donosi, jer vi kada produžite rok vama se smanji i rata", kaže Uzelac.

Ideja je da se smanji finansijski pritisak na one građane koji imaju problem u vraćanju kredita. U slučaju da podnesu zahtev banke im neće raditi kreditnu analizu niti će gledati koliko su kreditno zaduženi u tom trenutku, prenosi RTS.

'Ako ste redovni u otplati, ne dirajte ništa'

"Ako ste do sada plaćali 20.000 dinara, a refianasiranjem i produženjem roka 15.000, onda nema potrebe da se preispituje vaša kreditna sposobnost do sitnih detalja", kaže Uzelac.

Ipak, pitanje je kako će se banke odnositi prema klijentima koji su ostali bez posla.

Uzelac ističe i da banke neće ulaziti u nešto što im na kraju ne donosi profit.

Prema njegovim rečima, za sada nema nekih drastičnih pomeranja i kašnjenja građana u otplati kredita i daje savet onima koji otplaćuju kredit redovno da ne diraju ništa i da ne produžavaju rok.

"Građani koji ne žele da priznaju sebi da imaju problem sa finansijama lako ulaze u kredit, to im dođe glave za godinu dve. Poenta upravljanja finansijama i kredit koji se uzima treba da ima ratu onoliko okoliko vam ostaje na kraju meseca", kaže Uzelac.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()