'Raskalašni septembar': Kako preživeti mesec kada u novčaniku ima sve manje para?

Koliko god da bankomat može da izbaci, u septembru kao da nam je uvek malo.

Autor: Zvonko Ninkov
05.09.2023. 20:31
  • Podeli:

Polazak dece u školu, spremanje zimnice, kupovina ogreva... Kad dođe septembar mnogim građanima Srbije drastično se uvećavaju troškovi i dolaze u situaciju da ne znaju kako da preguraju ovaj mesec. 

Neka istraživanja pokazuju da ti izdaci umeju da budu i nekoliko stotina evra više nego tokom "običnih" meseci.

Koliko god da bankomat može da izbaci, u septembru kao da nam je uvek malo. Škola, odeća i obuća za hladnije dane, svadba u porodici... Sve je važno i ništa ne može da se odloži. 

Kako onda pregrmeti mesec kada u novčaniku ima sve manje para?

Poslovice govore o prostriranju prema guberu i dužini jorgana i pružanju nogu, ali, na kraju, sve se svodi na dovijanje.

Kažu da nam je ta navika da trošimo više nego što smo zaradili iz 90-tih godina prošlog veka, kada su razne inflacije, devalvacije i denominacije ono što danas potrošimo. Međutim, stvari su se promenile, pa ono što sada trošimo, pre ili kasnije, doći će na naplatu.

Bilo da odete u minus ili uzmete potrošački kredit, kako biste preživeli septembar, na kraju ćete plaćati visoke kamate. Ključ rešenja je, kaže ekonomista Božo Drašković, da imamo bolji standard.

"Mi često u javnosti čujemo 'prosečna zarada je 400, 800 ili biće 1.000 evra...', ali moramo onda to da dovedemo u poređenje sa troškovima života. Vi možete imati zaradu i 2.000 evra, a da vam troškovi budu 2.500", objašnjava Drašković za UNU. 

A dok se obećanja o boljim platama i većoj kupovnoj moći ne ostvare, već za koji mesec, zbog novogodišnjih praznika i slava opet ćemo doći u situaciju da plaćamo, a ne znamo odakle nam. 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()