RGZ: Oštar rast cena stanova u Srbiji

Ovo je prvo predstavljanje indeksa cena stanova za Srbiju koje je predstavio Republički geodetski zavod.

01.11.2022. 10:09
  • Podeli:
novi stanovi_Robert Anic_PIXSELL.jpg Foto: Robert Anic/PIXSELL

Republički geodetski zavod objavio je da je indeks cena stanova u Srbiji iznosi u trećem tromesečju ove godine 138,08 što pokazuje oštar rast cena koji traje već godinu dana.

Cene stanova su najviše rasle u Vojvodini i Beogradu, iako se oseća i rast cena u regionu južne i istočne Srbije.

Broj prodatih stanova u trećem tromesečju 2022. manji je za 5,6 odsto u odnosu na isti period 2021. što ukazuje na "smirivanje" tržišta, navodi RGZ.

Ovo je prvo predstavljanje indeksa cena stanova za Srbiju koje je predstavio Republički geodetski zavod.

Ukupna vrednost svih kupoprodaja stanova i dalje raste i to za 12 odsto u poređenju sa trećim tromesečjem 2021. godine. Ovo pokazuje izvesno usporavanje u odnosu na prethodno tromesečje kada je bila veća za čak 26,1 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Manji rast ukupne vrednosti svih kupoprodajnih stanova u odnosu na prethodno tromesečje posledica je, između ostalog, i pada broja kupoprodaje stanova koji su finansiranih kreditama banaka.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()