Rusija i Ukrajina potvrdile produženje sporazuma o žitu

Sporazum produžen kako bi se pomoglo zemljama u nevolji, poručuje Moskva; Rusiji ne sme biti dozvoljeno da sabotira dogovor, ističu u Kijevu

17.05.2023. 17:51
  • Podeli:
žito pšenica ukrajina setva žetva reuters.jpg Foto: Reuters

Rusija i Ukrajina danas su potvrdile da su se dogovorile da produže sporazum o žitu za još 60 dana, nakon što je to saopštio turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da je sporazum produžen kako bi se pomoglo zemljama u nevolji, prenosi Rojters.

Međutim, Zaharova je istakla da se sveobuhvatna procena Rusije o situaciji u vezi sa sporazumom "nije promenila".

S druge strane, potpredsednik ukrajinske vlade Oleksandr Kubrakov naveo je da Kijev pozdravlja produženje sporazuma, ali je poručio da Rusiji ne sme biti dozvoljeno da sabotira dogovor, koji omogućava izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka.

"Pozdravljamo nastavak Inicijative, ali naglašavamo da ona mora efikasno da funkcioniše", napisao je on na Fejsbuku.

Kubrakov je pozvao Rusiju da prestane da koristi hranu kao oružje i da njom ucenjuje.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()