Ruska rublja pala na najniži nivo još od marta 2022.

Ekonomski stručnjaci su tada istakli da je ova dinamika posledica nedovoljne ponude deviza u Rusiji u uslovima smanjenja izvoza

09.08.2023. 11:46
  • Podeli:
ruski rublji2_PIXABAY-1668520007861.webp Foto: Pixabay

Ruska rublja pala je danas na najniži nivo u odnosu na evro od marta 2022. godine.

Prema podacima sa Moskovske berze, evro je danas danas prvi put od 25. marta prošle godine u jednom trenutku vredeo više od 107 rubalja, prenosi Komersant.

U 9:38 sati, evro je porastao za 0,37 odsto na 106,8 rubalja, kao i dolar - za 0,14 odsto na 97,2 rublje, i kineski juan - za 0,34 odsto na 13,4 rublje.
Pre dva dana je američki dolar prvi put od marta prošle godine porastao iznad 97 rubalja.

Ekonomski stručnjaci su tada istakli da je ova dinamika posledica nedovoljne ponude deviza u Rusiji u uslovima smanjenja izvoza, kao i sezonski visoke tražnje za inostranim valutama.

Nema mnogo faktora koji bi mogli da preokrenu ovaj trend, a rast cena nafte će možda tek na jesen uticati na rusko devizno tržište, navodi se u analizi. 

Kako je naglasio glavni analitičar Promsvjazbanjke (PSB) Denis Popov, pad spoljnotrgovinskog suficita Rusije - stabilan pad izvoza, uz visok uvoz - osnovni je faktor slabljenja rublje.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()