Sindikat: Inflacija već anulirala najavljeno povećanje plata i penzija

Život radnika se pretvara u puko preživljavanje, ističe SSSS povodom Svetskog dana dostojanstvenog rada

06.10.2022. 14:02
  • Podeli:
radnici-gradiliste-marko-lukunic-pixsell.jpg Foto: Pixsell / Marko Lukunić

Zbog svakodnevnog rasta cena i pada zarada, u našoj zemlji život radnika se pretvara u puko preživljavanje, saopštio je Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS), povodom Svetskog dana dostojanstvenog rada.

"Ni najavljeno povećanje plata i penzija, koje je već anulirano trenutnom inflacijom, ne uliva nadu u bolje sutra, zbog čega građani Srbije, od kojih veliki broj živi od minimalne zarade, sa zebnjom čekaju dolazak zime i novih nameta", navodi se u saopštenju.

Takva situacija iziskuje hitne mere i akcije na nacionalnom i globalnom nivou, dodaje SSSS koji se pridružio radnicima i sindikatima iz Evrope okupljenim u Evropsku konfederaciju sindikata.

Ta organizacija predlaže plan u šest tačaka, koji bi trebalo da obezbedi povećanja plata, podršku porodicama i najugroženijima, ograničavanje cena, oporezivanje i preraspodelu viška profita i bogatstva.

"Prva i najvažnija tačka našeg plana jeste obezbeđivanje rada koji omogućava dobar život, rada za koji se dobija zarada od koje se može živeti, a ne preživljavati, jer ne postoji manji ili viši minimalac. Svaki je nedostojan čoveka", ističu u SSSS.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()