Sindikati izlaze sa svojom ponudom: Tražićemo da minimalac bude 60 odsto potrošačke korpe

Godinama unazad poslodavci i sindikati ne uspevaju da se dogovore o visini minimalne zarade, pa konačnu odluku o njenom iznosu donosi država

14.08.2024. 14:42
  • Podeli:
shutterstock_2318528765 novac pare dinari hiljadu dinara hiljadarka-66a37a83973c1.webp Foto: Shutterstock

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) očekuje da se na pregovorima oko minimalne cene rada koji počinju sutra, dogovori veće povećanje minimalca nego što je bilo prethodnih godina a kako je za Tanjug izjavio sekretar Veća SSSS Zoran Mihajlović ova sindikalna centrala će izaći sa predlogom da minimalna cena rada bude 60 odsto potrošačke korpe što sada iznosi oko 62.000 dinara.

"Ne želimo više da se vezujemo za minimalnu potrošačku korpu, jer taj termin izgleda postoji samo kod nas. Postoji potrošačka korpa i ona je sada oko 103.000 dinara i mi ćemo izaći sa predlogom prema vlastima i poslodavcima da minimalna zarada bude 60 odsto potrošačke korpe, odnosno oko 62.000 dinara", rekao je on.

Istakao je da se u sindikatu raduju podacima prema kojima je broj radnika koji primaju minimalnu zaradu smanjen na oko 99.000, jer kako je rekao, podatak da postoji manji broj ljudi kojima bi trebalo isplatiti minimalnu zaradu, je znak sindikatu da povećanje minimalca treba da bude veće.

Osvrćući se na najave iz države da bi minimalac sledeće godine mogao iznositi 51.000 do 52.000 dinara, Mihajlović je ocenio da bi to bilo dosta skromno povećanje koje ne bi bilo u skladu sa očekivanjima Saveza sindikata Srbije.

Naveo je da godinama unazad poslodavci i sindikati ne uspevaju da se dogovore o visini minimalne zarade, zbog čega konačnu odluku o njenom iznosu donosi država, a prema njegovim rečima, razlog neslaganja je taj što se poslodavci uvek zalažu da povećanje bude manje a sindikat je za veću povišicu.

"Mislim da će poslodavci i ovog puta izaći sa tim da se oslobode poreza i doprinosa, a mi smo apsolutno protiv toga da se doprinosi više smanjuju. Protiv smo, jer na taj način zbog oko 100.000 ljudi, umanjujemo doprinose za blizu 2,5 miliona radnika. Zbog toga svi zaposleni ali i penzioneri gube, jer se gubi kvalitet socijalnih davanja i zdravstvenih usluga, svega onoga za šta kroz doprinose odvajamo od plate da bi ti sistemi funkcionisali", rekao je on.

                                                                                           Zoran Mihajlović

Naglasio je da je Savez samostalnih sindikata Srbije protiv toga da se doprinosi još smanjuju, a što se tiče poreza, rekao je da o tome može da se razgovara.

Minimalna cena rada, koja sada iznosi oko 47 000 dinara, za 2025. godinu trebalo bi da se utvrdi do 15. septembra, a ukoliko se o njenom iznosu ne dogovore socijalni partneri, konačnu odluku doneće Vlada Srbije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()