Skraćena grejna sezona: Građani će teško do umanjenih računa

Grejna sezona je odložena, da li to znači da će građani plaćati manje račune?

15.10.2022. 19:04
  • Podeli:

Umesto od danas, radijatori će najverovatnije tek od 1.novembra biti topli. Kako napominju udruženja potrošača - ukoliko skraćuju grejnu sezonu, moraju da skrate i račune.

Predsednik udruženja za zaštitu prava potrošača Efektiva, Dejan Gavrilović naglašava da grejna sezona traje šest meseci, i da aktuelne promene zahtevaju drugačiju računicu.

"Ako im je sada ta grejna sezona smanjena za 15 dana, to je 8,33 odsto, logično je da im se računi za grejanje smanje za isto toliko. Oni su sada onemogućeni da to grejanje koriste zašto bi onda plaćali ono što ne koriste?"

Predsednik udruženja potrošača naglašava da bi umanjenje računa bilo samo privremeno rešenje u moru drugih-neophodnih kako bi se ublažio problem u nerealnom utvrdjivanju cena grejanja.

"Regulatorna tela nisu spremna, na štetu potrošača, da pripreme i urede sistem kojim bi se obezbedilo potrošačima između ostalog da i toplotnu energiju plaćaju po stvarnim utrošcima, to je pravi pristup u stvari. Pojedinačno se građani, čini se, neće izboriti za umanjeni račun", pojašnjava.

Iz Efekive kažu da ce u ponedeljak uputiti zvanični dopis Toplani i gradu Beogradu, ali nisu optimistični.

"Ako to ne prođe a verujemo da neće proći, druga opcija je pokretanje kolektvne tužbe, to mogu da urade udruženja potrošaca koja su evidentirana od strane ministarstva trgovine. Efektiva to nažalost ne može, jer su nas obrisali iz evidencije. Imamo udruženja koja su ostala tamo uglavnom zavisni od novca koje im daje ministarstvo i čak neki uzimaju novac od Toplane, pa nije realno za očekivati da će da pokrenu tako nešto", kaže Gavrilović.

Ako i to ne prođe ostaju pojedinačni sporovi gde bi građani sigurno imali prava na obeštećenje - kažu iz udruženja potrošača, ali praksa pokazuje da uglavnom potrošači izgube takve sporove pa na hladan radijator i već postojeće troškove dobiju i one dodatne.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()