Srbija svetski rekorder po broju košnica

Pčelarstvo poslednjih godina doživelo snažan razvoj, a je med postao značajan izvozni proizvod Srbije

12.11.2022. 15:39
  • Podeli:
pčele,košnica,pixabay.jpg Foto: Pixabay

Srbija je danas, zahvaljujući državnoj podršci, zemlja sa najviše košnica po glavi stanovnika na planeti, izjavila je Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković. Ona je istakla da se broj košnica i dalje stalno povećava, a da prosečna godišnja proizvodnja meda iznosi preko 7.000 tona.

Tanasković je ocenila da je pčelarstvo poslednjih godina doživelo snažan razvoj, da je med postao značajan izvozni proizvod Srbije i najavila da će država i u budućnosti nastaviti sa podsticajima za pčelare, saopštilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na otvaranju 23. Međunarodnog stručnog seminara pčelarskih udruženja u Aleksincu koji je organizovala Regionalna asocijacija pčelarskih organizacija jugoistočne Srbije, 

Tanasković je ukazala da je bolja organizacija pčelara u pogledu otkupa i distribucije dovela do povećanja broja košnica, s obzirom da je izvozna tražnja povećana.

Sem toga, istakla je, pčelari u Srbiji pored nacionalnih podsticajnih mera, mogu da dobiju i sredstva po osnovu konkursa koje Srbija realizuje u saradnji sa Svetskom bankom.

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović naveo je da država danas izdvaja više od sedam miliona evra podrške pčelarstvu kroz subvencije, kao i da je sa 25 odsto učestvovala u troškovima izgradnje pogona za plasman meda.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()