Šta bi za Tursku značilo članstvo u BRIKS-u: SAD i EU grčevito protiv, a zbog čega?

Turska želi da ojača svoje interese na istoku i na zapadu

07.09.2024. 08:47
  • Podeli:
BRICS BRIKS_Profimedia-64b938f39a0d2.webp Foto: Profimedia

Profesorka Fakulteta političkih nauka Dragana Mitrović rekla je da ekonomska situacija Turske nije sjajna, kao i da zavisi od tržišta EU, ali da bi joj se članstvom u BRIKS-u, otvorila vrata tržišta zemalja globalnog juga, od koji su neka ogromna i mogućnost povoljnog zaduživanja kod Nove razvojne banke.

Mitrovićeva je za Tanjug rekla da će Turska uspešno nastaviti  politiku vlade predsednika Redžepa Tajipa Erdogana koji je istakao da Turska  mora da razvija dobre odnose sa istokom i sa zapadom da bi mogla da funkcioniše na jedan efikasan način. 

"Ona blisko sarađuje sa NR Kinom, kao članica NATO pakta kupuje naoružanje od Ruske federacije, postala je energetsko čvorište zahvaljujući saradnji sa Rusijom", navela je ona.

Dodala je da Turska geopolitički balansira zahvaljujući svom izvanrednom geografskom položaju, kao i da želi da ojača svoje interese na istoku i na zapadu.

"Njeno oslanjanje i na istočnu stranu u ovom slučaju izuzetno bi ojačalo BRIKS i Tursku, ali ovo neće ići tako glatko, jer Turska pomaže države koje se oslanjaju na islamski ekstremizam", navela je ona.

Kada je reč o stavu Brisela povodom ovog pitanja, ona je istakla da je ovde reč o dvojnim aršinima i tretiranju Turske kao zemlje potpunog drugačijeg vrednosnog i verskog identiteta, i EU iz tih razloga koje krije iza demokratije, ne želi Tursku u svom članstvu.

"Turska je sposobna da se odupre pritiscima, ali Amerikanci će iza scene pokušati da vrše pritisak na Erdogana, kao i EU, ali i jedni i drugi su svesni da to mogu biti samo neuspešni pritisci, a Turska upravo ovim želi da smanji polje zavisnosti od njih", rekla je Mitrovićeva i dodala da to udaljava Tursku od članstva u Uniji.

Smatra da je, kada je reč o benefitima koje Srbija može da ima ukoliko odluči da učestvuje na tom skupu, poželjno da predsednik Srbije Aleksandar Vučić prihvati ovaj poziv i da se tamo pojavi.

ž"Naše učešće i povezivanje sa BRIKS-om plus, sa razvojnim institucijama BRIKS-a, kao što je razvojna banka BRIKS-a, koja daje veoma povoljne, a zamašne, investicione i razvojne zajmove, bez političkih uslovljavanja, može biti od koristi za našu zemlju, koja planira da se zadužuje zbog razvojnih projekata koje planiramo u budućnosti", istakla je ona.

Sa druge strane, tu se otvaraju i nova tržišta, nove mogućnosti u svim mogućim sferama.

"Ove godine Rusija je domaćin, ali i Kina i druge zemlje juga koje su nas podržale u UN svakako bi volele da nas tamo vide, dobro je za nas da se tamo predstavimo i da vidimo neke nove mogućnosti", navela je ona.

Dodala je da bi Vučić tamo imao dugi niz bilateralnih susreta koji bi nam, kako je navela, svakako koristili.

"Sve veći broj zemalja želi da se priključi BRIKS-u jer žele da smanje svoju zavisnost od globalnog zapada, od njegovih finansijskih institucija, od neokolonijalne prakse, od prakse sankcija političkih pritisaka i smatraju da ovi formati jačaju multipolarnost u svetu i stvaraju novi međunarodni ekonomski politički poredak u kome ima daleko više mesta za ostvarivanje njihovih interesa",  zaključila je ona.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()