Šta će biti sa izvozom ukrajinskog žita ako se sukobi nastave?

Najnovija eskalacija sukoba u Ukrajini dovela je do povećanja fjučersa za pšenicu od čak pet odsto.

11.10.2022. 18:10
  • Podeli:
žito pšenica ukrajina setva žetva reuters.jpg Foto: Reuters

Zajedno sa ovim raste i zabrinutost da bi izvoz žitarica preko Crnog mora ponovo mogao da stane, prenosi Blumberg.

Naime, dogovor koji su postigle dve strane u Turskoj ističe za mesec dana pa svet sa opravdanošću gleda u razvijanje situacije na ukrajinskim frontovima jer glad i dalje stoji na vratima planete.

Cene hrane već divljaju u svetu, a svako usporavanje izvoza ukrajinske pšenice moglo bi dovesti do novih potresa na tržištu prehrambenih proizvoda. 

Iako se činilo da se situacija makar donekle stabilizovala, tri dana inteziviranja sukoba u Ukrajini i brodovi sa žitom koji u istanbulskoj luci čekaju inspekciju, ne ulivaju nadu u brzi oporavak.

Odesa se našla na udaru ruskih snaga, a glavna je luka za transport žitarica. Sada je ponovo zatvorena zbog vazdušnih napada, saopštila je Uprava morskih luka Ukrajine, napominjući da je to uobičajena praksa u ratnom stanju.

Ni u Americi situacija nije puno bolja gde je nastao zastoj na reci Misisipi usled dugotrajne suše koja usporava isporuku jesenje žetve Ima naznaka da će doći do račišćavanja, ali sve je to i dalje sporo za gladna usta širom sveta koja čekaju globalni rasplet krize.

Američko Ministarstvo poljoprivrede trebalo bi u sredu da izađe sa izveštajem o stanju useva i sad su sve uči u to uprte, iako se već nagađa da će biti smanjena predviđanja za globalne zalihe pšenice i kukuruza čije su cene vrtoglavo rasle ove godine usled sukoba u Ukrajini, jednoj od žitnica sveta.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()