Šta uvođenje zaštitnih taksi na mleko i sir donosi domaćim proizvođačima?

Uvođenje prelevmana na uvoz mleka, od 15 dinara po litru, i 30 dinara po kilogram sira, trebalo bi da stabilizuje tržište mlečnih proizvoda i zaštiti domaće proizvođače, međutim...

Autor: Zvonko Ninkov
22.02.2023. 20:22
  • Podeli:

Uvođenje prelevmana (zaštitnih taksi) na uvoz mleka, od 15 dinara po litru, i 30 dinara po kilogramu, za tvrde sireve, trebalo je da stabilizuje tržište mlečnih proizvoda i zaštiti domaće proizvođače.

Međutim, već je na skupštinskom Odboru za poljoprivredu ocenjeno da je taksa na sir preniska, dok sami mlekari kažu da ta mera ne rešava situaciju u kojoj se već duže vreme nalaze.

"Čista muka i natezanje", tako proizvođač mleka iz Badovinaca Milan Pajić govori o uzgoju krava muzara i proizvodnji mleka, kojima se bavi više od 20 godina. Za nove takse od 15 dinara na uvoz mleka kaže da popravljaju situaciju tek malo, a da su, u suštini, "bacanje prašine u oči proizvođačima".

"Što se tiče prelevmana, mislim da su neke stvari smešne. Imate 15 dinara po litri mleka, uveli ste za nekih 6-7 vrsta sireva 30 dinara po kilogramu, a znate da je učešće tog mleka 10 litara mleka za kilogram sira. To znači da je taj vaš prelevman već tri dinara", objašnjava Pajić.

Umesto prelevmana, bolja mera bila bi premija od 20 dinara, smatraju stočari. Tako bi odgajivač bio motivisan da više mleka proizvede, jer bi tako više zaradio. Kako im taj zahtev nije ispunjen, proizvođači za nedelju najavljuju dve blokade – mosta na Savi kod Sremske Mitrovice i puta u Mrčajevcima.

"Mi smo jasno stavili naše zahteve, tu kompromisa nema. To nisu zahtevi za zaradu, to su zahtevi za opstanak naših porodica i za opstanak srpskog sela", ističe Pajić za UNU.

Da je uvođenje prelevmana na mleko i neke vrste sireva iznuđena mera, slažu se i stučnjaci, jer, naglašavaju, to rešava samo trenutne probleme u govedarstvu.

"Ona će, na neki način, da zadovolji zahteve, bar koliko se u javnosti moglo čuti od Udruženja stočara i proizvođača mleka, ali će istovremeno i dalje problem domaćeg govedarstva ostati", zaključuje agroekonomista Milan Prostran.

Stočari, za sada, ne planiraju da ponovo dolaze pred ministarstvo i prosipaju mleko, kao što je to bilo početkom februara. Veruju da će najavljene blokade biti ozbiljno shvaćene, kako u Vladi, tako i među građanima koji nisu svesni da Srbija u budućnosti može da ostane bez mleka.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()