Šta više vole Evropljani - keš ili kartice: Istraživanje pokazalo iznenađujuće rezultate

Iako bezgotovinsko plaćanje je sve popularnije, stariji način i dalje - dominira

13.02.2023. 21:56
  • Podeli:
euri_ilustracija_PIXABAY-1666950318192.webp Foto: Pixabay

Više od polovine svih svakodnevnih transakcija u prodavnicama, restoranima i drugde prošle godine se obavljalo gotovim novcem, objavila je Evropska centralna banka (ECB), prenosi Poslovni dnevnik.

Udeo gotovinskih plaćanja u evrozoni prošle godine bio je 59 odsto. Malta, Slovenija, Austrija i Italija su zemlje u kojima je plaćanje gotovinom i dalje dominantno, s udelom u ukupnim plaćanjima od 69 do 77 odsto, u Nemačkoj gotovina drži 63 odsto plaćanja, u Francuskoj 50, a pri dnu su Finska i Holandija gde je udeo gotovine samo 20 odsto.

Poslednji podaci za Hrvatsku iz 2020. pokazali su da je udeo gotovine tada bio 54 odsto. Premda se i dalje svi kunu u gotov novac, činjenica je da kartice i elektronska plaćanja preuzimaju igru.

Godine 2016. udeo gotovinskih plaćanja u evrozoni bio je 79 odsto, 2019. 72 odsto, a prošle godine je pao na 59 odsto. Pandemija i strah od širenja zaraze preko novčanica taj su trend samo ubrzali.

Utrostručio se udeo plaćanja preko mobilnih aplikacija s jedan odsto u 2019. na tri odsto u 2022. Poraslo je i beskontaktno plaćanje karticom koje sada čini 62 odsto svih kartičnih plaćanja.

Uprkos sklonosti bezgotovinskom plaćanju, 60 odsto potrošača u evrozoni navodi da im je važna mogućnost plaćanja gotovinom.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()