Stopirao negativan trend: Bitkoin ponovo kreće u rast

Sve se popravilo na kraju radne nedelje

28.01.2024. 10:01
  • Podeli:
bitkoin profimedia-65421bbbeb172.webp Foto: Profimedia

Bitkoin je tokom nedelje skliznuo ispod nivoa od 40.000 poena i takođe je bio više od 20 posto udaljen od vrednosti koju je dosegao neposredno nakon što je SEC odobrio bitkoin spot ETF-ove.

Pritisak na prodaju potom je popustio i u petak je bitkoin porastao iznad 42 hiljade dolara, što je dobar temelj za dalji rast. Ako su prvi podaci pokazali da je obim između prodaje Grayscale's Bitcoin Trust (GBTC) fonda s jedne strane i kupovine deset novostvorenih ETF fondova s druge strane uravnotežen, analitičari Bloomberg Intelligencea izvestili su da je GBTC fond brojčano nadmašen za osam milijardi dolara odliva (i dalje je daleko najveći fond te vrste s 22 milijarde dolara kapitala), dok su novi spot ETF-ovi u prvih šest dana privukli oko četiri milijarde dolara kapitala.

U proteklih 10 godina kupovina deonica u Bitcoin Trustu kojim upravlja Grayscale bio je jedan od retkih načina na koji su investitori postali izloženi bitkoinu bez da su ga kupili, štedeći, na primer, otvaranje računa u menjačnici kriptovaluta.

Fond je prikupljenim novcem kupio bitkoine, a cena deonice fonda prirodno se kretala u skladu s učinkom bitkoina.

GBTC je dugo vremena bio uvršten sa značajnim diskontom u odnosu na svoju temeljnu investiciju (u decembru 2022. diskont je iznosio gotovo 50 posto), a kada je transformiran u ETF, taj je diskont razvodnjen. 

Ulagači su stoga uzeli dobit i radije se preselili u preostale spot bitkoin ETF-ove, koji imaju niže naknade. Naime, GBTC naplaćuje proviziju od 1,5%, ostalo tek oko 0,2%.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()