Stručnjaci nemaju dilemu: Vašington troši novac "kao pijani mornar", fiskalni deficit SAD neodrživ

Tržište rada je i dalje relativno snažno, ali američki potrošači duboko u sebi znaju da "nešto nije sasvim u redu"

09.11.2023. 16:13
  • Podeli:
američki dug, deficit, američka ekonomija, dugovanje - shutterstock-654cf6ba29180.webp Foto: Shutterstock

Američka vlada troši novac "kao pijani mornar", sadašnji fiskalni deficit SAD je neodrživ, izjavio je danas osnivač i izvršni direktor hedž-fonda Sitadel Ken Grifin na Blumbergovom Forumu nove ekonomije u Singapuru.

Tržište rada u SAD je i dalje relativno snažno, ali američki potrošači duboko u sebi znaju da "nešto nije sasvim u redu", dodao je Grifin.

Prema njegovim rečima, američka centralna banka FED može da i dalje štampa novac kako bi izmirila obaveze, ali "ekonomske posledice bi bile razorne" i privreda SAD bi se suočila sa velikim padom, prenosi Blumberg. 

Osnivač Sitadela smatra da se svet suočava sa nemirima i strukturnim promenama koje ga guraju ka deglobalizaciji i izazivaju veću osnovnu inflaciju koja može da traje "decenijama".

"Dividenda mira je pri kraju, verovatno nas očekuju više kamatne stope", naveo je Grifin, dodavši da će to uticati na finansiranje američkog duga od 33 biliona (33 hiljade milijardi) dolara.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()