Svinjska kuga desetkovala stočni fond: Od septembra nas čeka talas poskupljenja svih vrsta mesa

Statistika pokazuje da mi imamo prijavljeno oko 2.700.000 grla, a zapravo ta brojka, prema rečima stočara, ne dostiže ni dva miliona

29.08.2023. 10:00
  • Podeli:
Meso_dpa-1665421343430.webp Foto: dpa

Afrička kuga desetkovala je svinje ne samo u Srbiji već i u Evropi gde je cena svinjetine već skočila za 40 odsto. Tako se i u srpskim prodavnicama i mesadra od septembra očekuje poskupljenje ove vrste mesa jer je na našim farmama eutanizirano oko 1,5 odsto svinja. Nestašice ove vrste mesta eksperti već najavljuju za jesen.

Stočni fond u krizi

Agroanalitičar Branislav Gulan potvrđuje za Kurir da potrošači u Srbiji od septembra mogu da očekuju poskupljenje jer je naš stočni fond u velikoj krizi.

"Statistika pokazuje da mi imamo prijavljeno oko 2.700.000 grla, a zapravo ta brojka, prema rečima stočara, ne dostiže ni dva miliona. Drugih vrsta mesa još uvek imamo dovoljno, ali svinjsko smo prinuđeni da uvozimo ", objašnjava Gulan i dodaje da očekuje da će poskupljenje biti u skladu sa kupovnom moći naćih ljudi.

" U Srbiji je pala potrošnja svinjetine po glavi stanovnika na 16 kilograma godišnje, što je znak krize, ali je zato skočila potrošnja piletine na 18 kilograma godišnje. Zato će sa ovim poskupljenjem dodatno poskupeti i ostale vrste mesa. Skočiće i cena junetine, koju koristimo oko tri kilograma po stanovniku godišnje, dok ribu jedemo isto oko tri kilograma", ističe Gulan i naglašava da svaka srednje razvijena zemlja obično ima svinja koliko ima stanovnika.

Kod nas je situacija potpuno drugačije, naime, mi imamo oko dva miliona svinja na 6,6 miliona stanovnika.

Poskupljenje svih vrsta mesa

Bojan Stanić iz Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije (PKS) rekao je za RTS da, bez obzira na to što su troškovi uzgoja svinja skuplji i što je generalno sama proizvodnja skuplja, oni koji se bave prodajom svinjskog mesa će svakako imati u vidu kolika je kupovna moć stanovništva poslednjih šest meseci.

Prema poslednjim podacima Ministarstva za poljoprivredu, zbog zaraze je eutanazirano oko 31.500 svinja. Afrička kuga u Čačku i okolini se ne smanjuje, a zaraženo i ugroženo područje se širi, saopštio je koordinator aktivnosti na suzbijanju te zarazne bolesti Aleksandar Maksimović.

Kilogram svinjetine u Beogradu trenutno košta od 800 do 900 dinara, svinjski but bez kostiju od 800 do 1.200 dinara, a svinjski file čak 1.400 dinara, prenosi Kurir.

Što se tiče junećeg buta bez kostiju, kilogram košta od 1.200 do 1.350, a pileći file je u većini marketa koštao 820 dinara za kilogram, dok je sada 860 dinara. 

Pileće grudi su pak nešto jeftinije i iznose od 490 do 630 dinara. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()