"Temu" pomama: UNA proverava koliko je bezbedna kupovina preko ove aplikacije u Srbiji

Nekima je problem to što ne mogu da plate pouzećem, već se novac skida sa računa.

Autor: Andrea Radovanović
15.08.2024. 22:00
  • Podeli:

Jeste li do sada poručivali preko kineske onlajn prodavnice Temu? Ili je bolje pitanje - šta ste kupili i kakva su vam iskustva, jer se čini da su u manjini oni koji još nisu čuli za ovu aplikaciju. Među građanima Srbije vlada prava pomama za dosta jeftinijim proizvodima koje Temu nudi. Zbog toga je za samo mesec dana, broj pošiljki povećan za 30 odsto, kažu za UNU u Pošti Srbije. Očekuju da se taj procenat udvostruči do kraja avgusta.

Verovatno ste već posetili ovaj sajt jer se reklamira gotovo svuda na internetu. Preko aplikacije "Temu" masovno se kupuju najrazličitiji proizvodi, i to po vrlo niskim cenama. Već to je dovoljan razlog da nešto naručite, ali nije jedini.

"Mene je navelo to što sam čula da porudžbina jako brzo stiže, a imam iskustvo naručivanja sa AliExspress-a, ali uvek me je nerviralo to što jako dugo čekam na porudžbinu i na njen status, gde se ona nalazi i tako dalje, a na Temu to sve imamo, u samoj aplikaciji možemo da vidimo gde je pošiljka i ne samo to, već i kada pošiljka stigne u zemlju možemo da pratimo pošiljku preko PostExspress broja koji dobijemo", kaže Jovana Arsić Zbiljić.

Prvi paket našoj sagovornici stigao je za dve nedelje, dok je na drugi čekala 10 dana. U Pošti Srbije kažu da su bili pred velikim izazovom da odgovore na ekspanziju naručivanja paketa preko aplikacije Temu, koja je građanima Srbije dostupna od kraja maja.

"Ja očekujem da ovog meseca, u avgustu, dostignemo nekih milion i 700.000 pošiljki. To su ozbiljne cifre i u smislu naručivanja, ali to je i ozbiljna obaveza i zadatak nas u Pošti Srbije da to do kraja realizujemo i da isporučimo svih klijentima", rekao je Zoran Anđelković, v.d. direktora JP "Pošta Srbije".

U planu je, najavljuje Anđelković, da se povećanjem broja paketomata, smanji opterećenje dostavljača i ubrza proces dostave.

"Mi već sada imamo u Srbiji preko 600 paketomata, planiramo do kraja godine da imamo oko 1.000 paketomata. Vi kad izaberete gde hoćete, na kom paketomatu da vam se ostavi vaš paket, imate mogućnost da to preuzmete kad god hoćete", naveo je Anđelković.

Ono što vas tamo sačeka, a poručeno je preko aplikacije Temu, spakovano je u jedan veliki paket, a ne u više njih. Upravo u tome potrošači vide prednost ove onlajn prodavnice. Nekima je, međutim, problem to što ne mogu da plate pouzećem, već se novac skida sa računa.  

"Mogućnosti za prevaru postoje ako je u pitanju zlonamerni sajt, dakle, ukoliko je neko napravio sličan sajt sa namerom da prevari korisnike odnosno potencijalne kupce. Međutim, ozbiljne firme imaju svoje bezbednosne metode odnosno korake koji su poznati - zeleni ključić, zeleni katanac, zatim ne smeju da se ostavljaju podaci koji se tiču snimanja platne kartice i tako dalje", zaključila je Vesna Perinčić iz Republičke unije potrošača.

Zato je najbolji savet da, u skladu sa ovim uputstvima, proverite da li ste na originalnom sajtu oglašivača. Ako jeste, onda se sigurno i bezbedno možete upustiti u skrolovanje svega onoga što vam nudi popularni Temu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()