U februaru porasla spoljnotrgovinska razmena: Glavni partner Nemačka

Pokrivenost uvoza izvozom je 79,2 odsto i veća je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 75,7 procenta.

29.03.2024. 13:04
  • Podeli:
rusija, ruska zastava, privreda, ruska ekonomija - profimedia-65eee3d717a6c.webp Foto: Profimedia

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u periodu januar- februar 2024. bila je 10,55 milijardi evra, što je za 0,6 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

Prema podacima RZS trgovinska razmena u dolarima u tom periodu porasla je za 1,7 odsto i iznosi 11,459 milijardi.

Izvoz robe, izražen u evrima, imao je vrednost od 4,661 milijardi evra što čini rast od 3,2 odsto u poređenju sa januarom prethodne godine, dok je uvoz robe imao je vrednost od 5,888 milijardi evra što predstavlja smanjenje od 1,3 procenata u odnosu na isti period prošle godine.

Izvoz robe, izražen u dolarima, vredeo je 5,064 milijardi što čini rast od 4,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok je uvezeno robe u vrednosti od 6,394 milijardi dolara, što je za 0,3 odsto manje nego u istom periodu prethodne godine.

Deficit Srbije izražen u dolarima iznosi 1,33 milijardi što čini smanjenje od 14,8 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok izražen u evrima, deficit iznosi 1,226 milijardi, što je smanjenje od 15,4 procenata u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom je 79,2 odsto i veća je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 75,7 procenta.

Glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije po pitanju izvoza bili su Nemačka, Bosna i Hercegovina, Mađarska i Kina, dok su glavni partneri kada je reč o uvozu Nemačka, Kina, Mađarska, Italija i Rusija.

Naš drugi po važnosti partner jesu zemlje CEFTA, sa kojima imamo suficit u razmeni od 464,5 miliona dolara, koji je rezultat uglavnom izvoza električne energije, žitarica i proizvoda od njih, nafte i naftnih derivata, drumskih vozila i pića. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()