U kojima evropskim zemljama građani imaju najveće prihode: Kako stoji Srbija?

Najveće procentualno povećanje je bilo u Rumuniji (101 posto), zatim u Srbiji (68 posto) i Litvaniji (66 posto)

03.02.2024. 21:20
  • Podeli:
evri, euro, štednja, novac, devize, pare, ušteđevina pixabay-65756887de1f9.webp Foto: Pixabay

U Evropi su velike razlike u prihodima. Stanovništvo zapadnih i nordijskih država ima veće prosečne prihode nego stanovništvo juga i istoka Evrope.

Prema indeksu investicijske kompanije Legatum za prošlu godinu, dve trećine najprosperitetnijih zemalja sveta je u Evropi, ali nejednakost postoji širom ovog kontinenta. Prosečni prihodi domaćinstava koji se izdvajaju za potrošnju i štednju značajno se razlikuju među svim evropskim državama.

Evropski ured za statistiku (Eurostat) raspoloživi prihod domaćinstva definiše kao prihod koji domaćinstvo ima za potrošnju i štednju nakon uplate poreza. Shodno tome, najviši prosečni raspoloživi prihod 2022. godine bio je u Luksemburgu (33.214 evra po stanovniku). Najniži prosečni raspoloživi prihod bio je u Albaniji (4.385 evra po stanovniku). 

Prihodi u Srbiji se povećali za 68 odsto

Prosečni raspoloživi prihod po stanovniku je u pet nordijskih država bio veći iznad proseka EU. Gledajući procentualno, prosečni raspoloživi prihod se od 2017. do 2022. značajno povećao. To povećanje je u devet članica EU i dve zemlje kandidatkinje za članstvo iznosio 40 posto, dok je to povećanje na nivou cele Unije iznosile 17 posto.

Najveće procentualno povećanje je bilo u Rumuniji (101 posto), zatim u Srbiji (68 posto) i Litvaniji (66 posto). Turska je jedina država u kojoj se u periodu od 2017. do 2022. desilo smanjenje prosečnog raspoloživog prihoda po stanovniku. To smanjenje je iznosilo 1.000 evra ili 27 posto.

Gledajući nominalno, najveće povećanje prosečnog raspoloživog prihoda bilo je u Luksemburgu (8.995 evra), a zatim u Irskoj (6.181 evro) i Holandija (5.976 evra).

To povećanje je na nivou cele EU iznosilo 2.802 evra, prenosi Euronews.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()