U Srbiji planiran deficit, ostvaren "debeli" suficit: Državna kasa u januaru se prelivala

Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 21,2 milijardu, dok je priliv donacija iznosio milijardu dinar

09.03.2024. 17:02
  • Podeli:
shutterstock_530884738 ekonomija, novac, rast, kamata-653267f592a30.webp Foto: Shutterstock

U januaru je, prema poslednjim podacima Ministarstva finansija, ostvaren suficit republičkog budžeta u iznosu od 30,2 milijarde dinara, što je bolje od budžetskog plana za 40,6 milijardi, s obzirom da je planiran deficit od 10,4 milijarde dinara.

Naplaćeni su prihodi od 173 milijarde dinara, od čega su poreski iznosili 150,8 milijardi, a najveći deo poreskih prihoda odnosio se na uplatu poreza na dodatu vrednost (PDV) - 80,7 milijardi i akciza u iznosu od 42,1 milijardu dinara.

Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 21,2 milijardu, dok je priliv donacija iznosio milijardu dinara.

Što se rashoda tiče, oni su iznosili 142,8 milijardi dinara a najviše je potrošeno na zaposlene, 36,5 milijardi dinara.

Na nivou sektora države u januaru je ostvaren fiskalni suficit od 27,3 milijarde dinara i primarni fiskalni suficit od 54,6 milijardi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()