Uloga Kine u Srbiji: Koja je prava cena investicija sa dalekog istoka

U prethodnih 13 godina Srbija i Kina su dostigle nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva. Stare fabrike podignute su iz pepela – koji je onda pokrio stanovništvo...

Autor: Tijana Škodrić
04.11.2022. 19:38
  • Podeli:

Kineske investicije i krediti vidljivi su na mnogim autoputevima i mostovima širom Srbije, ali i u vazduhu.

Prva velika kineska investicija je Pupinov most, koji od 2014. godine povezuje beogradska naselja Borču i Zemun. Zatim kupuju Železaru Smederevo, Rudarsko-topioničarski basen Bor i grade kontroverznu fabriku Linglong.

Političari su zadovoljni, dok lokalno stanovništvo negoduje zbog poslovanja Kineza u njihovoj blizini. Koja je prava cena tih investicija?

U prethodnih 13 godina Srbija i Kina su dostigle nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva. Stare fabrike podignute su iz pepela – koji je onda pokrio stanovništvo.

"Mi de fakto imamo poboljšanje infrastrukture, imamo smanjenje stope nezaposlenosti i sveobuhvatno povećanje prosečne plate, i to se može okarakterisati kao ekonomski napredak. Međutim, ono što na duže može biti posledica nisu samo problemi zaštite životne sredine, već i zdravlje ljudi koji žive u tim sredinama", kaže za UNU Stefan Vladisavljev iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

Sačuvana su radna mesta na kojima će raditi bolesni ljudi. Ko je dopustio kineskim vlastima rad po povlašćenim tj. nepostojećim pravilima, koji se odnose na ekološke mere?

Donatijen Rui, jedna od autorki izveštaja "Postajući klijent kineske države – slučaj Srbija", za vašingtonski Centar za strateške i međunarodne studije, smatra da pojedini srpski mediji predstavljaju kineske investicije kao poklone, umesto kao kredite i otkup.

"Najveći problem sa nekim od ovih projekata je taj što im fali transparentnost. Postoje odluke koje će imati posledice u narednih čak 25 godina, po Srbiju i lokalno stanovništvo. Tokom protesta prošle godine, mislili smo da će Vlada Srbije biti makar zabrinuta, ali oni uopšte nisu reagovali", ističe Rui u razgovoru za UNU.

Na pitanje da li je prisustvo Kine dobro ili loše i treba li Srbija da nastavi u tom smeru, Rui kaže da odgovor zavisi od toga da li pitate vlast ili narod.

"Pravo pitanje nije treba li – već može li. Ako postoji mogućnost da se donese odluka o razilaženju, to treba da se dogodi danas. Ne verujem, međutim, da je vlast u poziciji da to elegantno uradi, niti da želi", zaključuje Rui.

Istovremeno, predsednik Vučić prijateljstvo sa Kinom karakteriše kao "čelično".

A u saopštenju nakon sastanka sa predstavnicima Železare Smederevo, poručeno je sledeće:

"HBIS grupa posluje stabilno i u toku 2021. godine ostvarila je najviši nivo prihoda od preuzima Železare Smederevo. Prošle godine zabeležen je rast od 84,5 odsto u odnosu na ostvarene prihode u 2020. godine."

Direktne investicije iz Kine ove godine po prvi put su premašile ulaganja iz Evropske unije. Da li je to zbog toga što su Kini ruke odrešene, dok se EU zapravo pridržava pravila…

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()