UNA istražuje: Čime je naša zemlja mogla da se pohvali pred Međunarodnim monetarnim fondom?

Pravila MMF-a su već decenijama ista i važe za sve

Autor: Zvonko Ninkov
04.10.2024. 21:21
  • Podeli:
podne 4.10.-67001665ca482.webp Foto: UNA

Tokom jučerašnjeg dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda. Povod njihovog dolaska je razmatranje rezultata stendbaj aranžmana odobrenog našoj zemlji 2022. godine. 

Može li Srbija da se nada pozitivnom izveštaju ili kritikama MMF-a, o tome je bilo reči u emisiji "Podne" na UNA televiziji, a gosti kod Marijane Tabaković bili su profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić i urednik ekonomske rubrike "Večernjih novosti" Dušan Stojaković.

"Više je razloga da MMF pohvali Srbiju nego da je kudi", smatra prof. Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić, a razlog je jasan - Srbija je manje-više uradila sve što je dogovorila sa Međunarodnim monetarnim fondom.

"Mislim da i prošli put kad su bili da je bilo nekih primedbi, uvek ih ima, ali, suštinski, mi smo naučili - kad nam dođe MMF, on je nama važan. Ne toliko da li će nam dati neki novac, kredit, pomoć, koliko zbog imidža na finansijskim tržištima. Mi se dosta zadužujemo, dosta je taj promet razvijen i MMF ti dođe kao kod onih standarda - neko u tvoje ime proveri kakvo je stanje ekonomije", objašnjava Savić. 

Povika će biti, kaže Savić, na nedovoljno reformi u javnim preduzećima, a država bi iz toga trebalo nešto da nauči jer to i građani očekuju. 

"Treba da znamo da MMF nije naš prijatelj i da je svako poskupljenje struje u Srbiji bilo na njihov zahtev", napominje urednik ekonomske rubrike "Večernjih novosti" Dušan Stojaković. 

Ipak, MMF nam je potreban kako bismo pokazali da smo "zemlja koja odgovorno upravlja svojom ekonomijom".

"Ono što je dobro, što je uradio MMF za Srbiju i za EPS, koji smo pominjali jeste što je pritisnuo naše vlasti da u trenutku kada smo građanima i privredi prodavali struju po cenama nižim od proizvodne i generisali gubitak, je rekao 'izađite bar na zelenu granu imajte neki mali plus' ", kaže Stojaković.

Pravila MMF-a su već decenijama ista i važe za sve - ukupan dug države ne sme da pređe 80 odsto, javni dug ne preko 60 odsto, da inflacija bude pod kontrolom i da se ne troši previše novca, a to su, kažu sagovornici UNE, kriterijumi koje Srbija ispunjava.

Celokupno gostovanje pogledajte u video snimku ispod: 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()