UNA istražuje: Da li nam je meso postalo luskuz?

Da li je i koliko afrička kuga uticala na cene mesa?

Autor: Kristina Koturanović
06.10.2023. 21:59
  • Podeli:

Da li je meso na stolu mnogih srpskih porodica postalo gotovo luksuz? Iako u potrošačkoj korpi ima mesta za sve vrste mesa, podaci, istraživanja, pa i sami građani kažu da se u toj istoj korpi često ne nađu ni jagnjetina, ni svinjetina, ni piletina, ni ostale vrste mesa. Da li je i koliko afrička kuga uticala na cene mesa? Šta kažu građani, a šta poljoprivrednici? Tom temom bavila se Kristina Koturanović.

"Meso opet poskupljuje", "Krompir skuplji od pilića", Stiže novo poskupljenje mesa" - ovakve novinske naslove sve češće viđamo.Građani kažu:

Svako poskupljenje - novi udar na džep građana. I dok se potrošači pitaju da li su cene mesa dostigle svoj maksimum ili ih čeka još poskupljenja, vlasnik farme svinja iz Zasavice Milovan Ivanković, sa farme "Braća Parlagić" kaže:

"Ne treba pitati da li će rasti, pitanje je samo jedno da li ćemo ga imati posle Nove godine. 300 dinara je kilogram svinjetine plus porez. Biće 1000 dinara cena prasetine. Pa posle Nove godine će biti smirenje, ali sledeće nove godine će biti pakleno. Paklica i po cigareta je jedno kilo mesa".

Ivanković dodaje i da ne veruje u svežinu mesa jer, kako kaže, ono dolazi iz Poljske preko Mađarske u Srbiju i samim time mora da bude sedam do deset dana staro. 

Već više od tri godine građani Srbije se bore sa rastom cena hrane, od početka pandemije korona virusa i rata u Ukrajini. Da li će sada i afrička kuga dodatno istanjiti novčanike?

"Kaže kako je došla afrička kuga? Pa kako je došla? Španija ima africku kugu vec 25 godina. Ako se u proizvodima koji nisu termički obrađeni nađe virus afričke kuge, a to je prenosivo bez ikakvih problema", pojašnjava Ivanković.

 I dok farmeri svakog dana brane svoje farme od kuge koja, kako kažu, uzima sve više maha, iz Ministarstva poljoprivrede kažu da se kuga smanjuje

"Pandemija koja nas je zadesila odnosno afrička svinjska kuga nije toliko uticala na sve ove promene cena i stočni fond kada je u pitanju svinjarstvo nije toliko opao bez obzira na to što se pojavila svinjska kuga na većem delu teritorije Srbije. Uprava za veterinu stručno i odgovorno radi svoj posao, tako da je afrička svinjska kuga u opadanju i mi sva onda zaražena područja gasimo", pojašnjava Boban Kostić, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede.

Ivanković nabraja žarišta - Kuzmin, Prnjavor, Badovinci.

Prema rečima agroanalitičara, građani sa nižim primanjima već duže vreme ne kupuju visoko kvalitetne komade mesa, zbog cene.

Prema podacima Privredne komore Srbije, prosečan građanin godišnje pojede 18 kilograma živinskog mesa, dok jedan Evropljanin za isto vreme pojede 30 kilograma. Sličan je odnos i kada je reč o potrošnji svinjetine, junetine ili jagnjetine, što nas dovodi do zaključka da građani Srbije u proseku pojedu oko 25 kilograma mesa manje nego stanovnici Evropske unije.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()