UNA istražuje: Kako izgleda život sa primanjima prosvetara?

Plata nastavnika je za oko 10.000 dinara niža od republičkog proseka, što je i glavni razlog njihovog današnjeg protesta

Autor: Zvonko Ninkov
26.09.2023. 19:45
  • Podeli:

Prosečna neto zarada u Srbiji za jul bila je 83.781 dinar, a plata nastavnika je za oko 10.000 dinara niža od republičkog proseka. To je upravo i bio glavni razlog za protest prosvetnih radnika održan pred Skupštinom i Vladom Srbije. 

Kako izgleda život sa takvim primanjima proveravao je novinar UNA TV Zvonko Ninkov.

Potegao je put iz Vranja profesor Dušan Mladenović kako bi, zajedno sa kolegama, učestvovao na sindikalnom protestu. 

"Sa platama koje imamo", kaže on, "nije ni čudo što su mladi nezainteresovani da rade u školi".

"Kada profesor sa VII stepenom stručne spreme nema tu prosečnu zaradu, onda vam je sve jasno. Zaista, svi se čudimo kako ovaj narod preživljava, naročito ljudi sa minimalcem koji su ispod te plate", kaže profesor u Tehničkoj školi u Vranju Dušan Mladenović.

"Plate za nastavni kadar idu od 73.000 dinara za početnike, a potom neznatno rastu u zavisnosti od godina staža", objašnjava učiteljica iz Novog Bečeja, Saša Mošorinski

"Najavljena povećanja ne menjaju ništa", dodaje, "jer će ih pojesti inflacija".

"Samim ovim povećanjem od 5,5% koje Vlada daje mi smo dodatno obeshrabreni. A i ono što nam obećavaju za Novu godinu, za januar mesec, neće biti dovoljno da nas poveća iznad proseka i da budemo u boljem položaju", ističe Mošorinski.

Sindikati traže da se poveća dodatak za razredno starešinstvo od sedam do 10 procenata i da plate prosvetnih radnika budu na nivou prosečne republičke zarade. A i takva plata zaostajaće za prosečnom potrošačkom korpom koja je još u junu bila preko 100 hiljada dinara. To kaskanje primanja za potrebama u Srbiji, na žalost, traje već godinama.

"Mi još ne pripadamo toj kategoriji razvijenih zemalja, gde zaposleni imaju toliko visoke prihode da ne samo da pokriju troškove ishrane i ostale režijske troškove stanovanja, nego im još i ostane. Mi, na žalost, pripadamo nekom ispodprosečnom nivou", urednica magazina Ekonometar Radojka Nikolić.

U takvoj situaciji pretpostavlja se da porodica manjak u budžetu nadomešćuje honorarnim radom ili nekim drugim izvorima prihoda. Bez toga, sve se svodi na puko snalaženje od prvog do poslednjeg u mesecu

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()