UNA je proverila kolika je cena prosečne svadbe u Srbiji: Nisu sve suze na venčanju samo od radosti

Najosnovniji paket u restoranu u Beogradu teško je naći za manje od 55 evra po osobi

Autor: Andrea Radovanović
18.08.2024. 22:00
  • Podeli:

Vreme je venčanja, za pripreme treba mnogo vremena, ali još više para. U poređenju sa prethodnom godinom, proslave venčanja u restoranima širom zemlje poskupele su za 40 odsto. Prosečna svadba u Srbiji za 200 gostiju sada košta i više od 20.000 evra. Mnogo je neophodnih stavki čije su cene skočile. A kada se sve sabere i oduzme, UNA vam daje i računicu.

Sudbonosnom "da" sve je bliža Tijana Saković. Euforiju oko venčanja još ne oseća, ali joj je, kaže, jako važno da sve na vreme organizuje i pripremi za poseban dan. Sa budućim suprugom odabrala je restoran i muziku, zakazala crkveno i građansko venčanje. Sa svim tim stavkama, već sada osećaju veliki pritisak na budžet.

"Za sada smo za te krupne stvari izdvojili, da kažem, recimo nekih 15.000 evra. Restoran najviše oduzima novca, cene su... Eto, mi kada smo tražili ponude početkom godine, kretale su se za restorane u nekom širem centru grada od 50 evra po osobi do 100, pa ima i preko 100 evra po osobi, tako da je to neka stavka koja definitivno sigurno vuče polovinu planiranog budžeta", kaže nam buduća mlada Tijana.

U međuvremenu su cene dodatno porasle, pa je najosnovniji paket u restoranu u Beogradu teško naći za manje od 55 evra po osobi. Osim lokacije, na cenovnik najviše utiče hrana koja je sve skuplja.

"Usluga koja se danas pruža u restoranima i event centrima se razlikuje solidno od onoga što je bilo pre 5, 10 ili 15 godina. Nekad je, prosto, restoran samo nudio osnovnu uslugu - prostor, hrana, piće i onda su to ljudi kolokvijalno zvali "pošto je stolica?". To danas nije dobro pitanje, zato što danas event centri nude i kompletnu organizaciju događaja, znači, asistiraju mladencima kao event menadžeri, odnosno organizatori", rekao je Boško Bubanja, vlasnik restorana i predsednik udruženja "Event Industija Srbija".

U cenu zakupa restorana uključena je i dekoracija, rasveta, a neretko i pirotehnika kojom se postižu najrazličitiji efekti tokom slavlja. A sve to zajedno dosta košta. Zato se neretko kaže da polovina troškova organizovanja svadbe ode na restoran, a druga polovina na sve ostalo.

"Poskupele su i sve ostale stvari prateće koje idu u okviru jednog venčanja. To su venčanice, odela, poskupela je obuća, cene bendova su, takođe, skočile gore - prosto, ljudi podižu cene jer ono što su nekada zarađivali danas više nije dovoljno za njihov život, tako da i oni dižu cene", istakao je Bubanja. 

"Cene se kreću od nekih 2.000, pa sam čula da ima bendova koji traže i po 9.000 evra da naplaćuju, tako da je to zaista velika stavka, a mene je, recimo, iznenadilo da fotografi uzimaju više odnosno da imaju veće tarife nego što smo mi očekivali. U slučaju da restoran već nema uključenog fotografa, cene se kreću i po 1.000 evra samo za fotografa, bez snimatelja, pa naviše", rekla je Saković.

Verovali ili ne, skoro isto toliko treba da izvadite iz novčanika ukoliko se odlučite da kupite venčanicu. Iznajmljivanje košta duplo manje, ali opet mnogo.

"To mi je isto bilo jedno iznenađenje, da se iznajmljivanje venčanica sada, samo za taj jedan dan, kreće od 500 evra, pa naviše. Tako da sam se ja odlučila da sašijem haljinu. Sada sam u pregovorima sa krojačicom oko materijala i slično, tako da se ja nadam da ćemo uspeti da budemo ispod te neke cifre", navela je Tijana Saković.

Ako vam je plan da uštedite, i to ne samo na venčanici i odelu, važno je da odaberete i pravi termin za proslavu.

"Naskuplji su periodi posle Uskrsa, dakle maj, pa sve negde do kraja oktobra. Sve što je novembar do Uskrsa, cena obično bude nešto niža. Takođe, odobravaju se popusti od 5-15 odsto za radne dane, imamo dosta svadbi i četvrtkom i petkom, i u toku nedelje, recimo, utorak se dogodi, i tako dalje, i tako dalje i tu se odobre određeni popusti i naravno, u većini event centara važi da ako je veći broj gostiju, onda je nešto niža cena", zaključio je Boško Bubanja.

Kada se podvuče crta, nesumnjivo je da proslava ulaska u bračnu luku iziskuje dosta novca, pa ako ste gost na nečijoj svadbi, ne bi bilo loše da se potrudite da vrednost poklona makar pokrije cenu jednog mesta u restoranu. Jer, u suprotnom, neće sve suze na venčanju biti samo od radosti, nego i od (finansijske) muke... 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()