Uprkos kontroli pre izvoza: Srpske šljive vraćene sa hrvatske granice

Preliminarni rezultati govore da nisu pronađeni ostaci sredstava za zaštitu bilja

01.09.2023. 14:18
  • Podeli:
šljive pixabay-64d78aee907f0.webp Foto: Pixabay

Direktor Uprave za zaštitu bilja Nebojša Milosavljević izjavio je danas da šljive iz Srbije, čija je pošiljka  zaustavljena na granici sa Hrvatskom, zbog kako je navedeno opasnih pesticida, ne može biti analizirana u Srbiji jer je naloženo njihovo uništavanje.

Milosavljević je rekao za Tanjug da je inspekcija poslata kod izvoznika i proizvođača i da se rezlutati očekuju danas ili sutra.

Šljive su pre izvoza prošle kontrolu i utvrđeno je da je proizvod bezbedan, rekao je Milosavljević povodom vesti da je juče kroz sistem za brzo obaveštavanje EU stigla informacija o presretanju pošiljke sveže šljive iz Srbije ka EU, jer je sadržala, opasan pesticid.

"Ta pošiljka nije vraćena kod nas, tako da ne moželo da je uzorkujemo i izvršimo upoređivanje sa onim što smo dobili kroz samu notifikaciju, već je naloženo njeno uništavanje. Odmah po dobijanju te informacije poslali smo inspekciju i kod izvoznika i kod proizvođača - dva proizvođača su prodala tu šljivu izvozniku i praktično ta njihova šljiva čini pošiljku koja je presretnuta u EU", rekao je Milosavljević.

Uzeli smo uzroke i dali na analizu i očekujemo rezultate, dodao je on.

"Preliminarni rezultati govore da nisu pronađeni ostaci sredstava za zaštitu bilja",rekao je Milosavljević za Tanjug.

Pre izvoza ove pošiljke je izvršeno uzorkovanje i ispitivanje u akreditovanoj laboratorijii, dodaje i kaže da je utvrđeno da je po svim parametrima proizvod bezbedan, odnosno usaglašen sa pravilnikom o sredstvima za zaštitu bilja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()