Velesila "štuca" već neko vreme: Proizvodnja u SAD u padu 15 meseci zaredom

PMI se koristi kao indikator ekonomske ektivnosti u proizvodnji, a poželjan rezultat iznad 50 poena bi ukazivao na ekspanziju

01.02.2024. 17:43
  • Podeli:
američki dug, deficit, američka ekonomija, dugovanje - shutterstock-654cf6ba29180.webp Foto: Shutterstock

Ekonomska aktivnost u proizvodnji Sjedinjenih Američkih Država je u januaru porasla u odnosu na decembar, ali se već 15 meseci zaredom nalazi u zoni kontrakcije, odnosno pada aktivnosti, objavio je danas američki Institut za menadžment nabavki (ISM).

Indeks menadžera nabavke (PMI) u SAD je u januaru porastao na 49,1 poen sa  47,1 poen u decembru, navodi se na sajtu ISM.

PMI se koristi kao indikator ekonomske ektivnosti u proizvodnji, a poželjan rezultat iznad 50 poena bi ukazivao na ekspanziju, odnosno rast aktivnosti.

U Sjednijenim Američkim Državama je u januaru zabeležen blag rast potražnje na mesečnom nivou i pad zaposlenosti i broja novih narudžbina, ali to još uvek nije dovoljno za prelazak u ekspanziju, zaključuje se u saopštenju ISM.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()