Velika Britanija: Porodicama sa niskim primanjima preti glad

Stopa gladi sve je veća u Velikoj Britaniji gdje je, prema podacima dobrotvorne organizacije Food Foundation, oko deset miliona odraslih i četiri miliona dece primorano da preskaču obroke

20.10.2022. 14:22
  • Podeli:
london_foto_igor_kralj_pixsell.jpg Foto: Igor Kralj/Pixsell

Zbog rastućih cena hrane i povećanja životnih troškova u jeku najviše inflacije u poslednje četiri decenije u Velikoj Britaniji, rekordnom broju porodica s niskim prihodima u toj zemlji preti opasnost od gladi, saopštila je jedna od najvećih mreža banaka hrane u toj zemlji Trussell Trust, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako javlja britanski list "The Guardian", iz Trussell Trusta su najavili da u narednih šest meseci očekuju 1,3 miliona paketa sa hranom, jer bi broj domaćinstava u potrebi mogao dramatično porasti.

Izvršna direktorka trasta Ema Rivi upozorila je britansku vladu da "banke hrane ne mogu biti jedini odgovor" na krizu troškova života.

Ona je u razgovoru za "The Guardian" pozvala vladu da ponudi "novi krug ciljane finansijske podrške domaćinstvima sa niskim primanjima tokom zime kako bi se sprečile sve veće teškoće".

Stopa gladi sve je veća u Velikoj Britaniji gde je, prema podacima dobrotvorne organizacije Food Foundation, oko deset miliona odraslih i četiri miliona dece primorano da preskaču obroke.

Nedavna anketa potrošačke grupe Which pokazala je da oko 85 posto Britanaca sada troši manje na kupovinu hrane.

Istraživanje je pokazalo da 46 posto potrošača smatra da je teže da se zdravo nego pre krize.

Oko 18 posto ispitanika reklo je da kupuje više smrznute hrane koja je jeftinija, a pet posto je odgovorilo da kupuje više gotovih jela.

Oko 78 posto njih ima finansijske poteškoće zbog rastućih troškova, a 42 posto domaćinstava ređe troši na skupe prehrambene artikle.

Indeks potrošačkih cena u septembru porastao je za 10,1 posto u odnosu na godinu ranije, podaci su britanske Kancelarije za statistiku.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()