Visoke kamatne stope ne pogađaju samo pojedince: Svetska ekonomija naglo usporava

Svetska ekonomija porašće samo 2,1 odsto u 2023. godini

06.06.2023. 16:24
  • Podeli:
Novac_novčići_keš_ulaganje_kamata_bankarstvo_Foto Pixabay-63c011805efe6.webp Foto: Pixabay

Svetska ekonomija će ove godine verovatno naglo usporiti, pritisnuta visokim kamatnim stopama, posledicama rata u Ukrajini i dugotrajnim posledicama pandemije virusa korona, saopštila je Svjetska banka.

U novoj prognozi agencije, u čijem je članstvu 189 zemalja, navodi se da će se međunarodna ekonomija porasti za samo 2,1 odsto u 2023. godini, nakon rasta od 3,1 odsto u 2022. godini.

Ipak, najnoviji izveštaj Svetske banke o globalnim ekonomskim perspektivama predstavlja napredak u odnosu na njenu prethodnu prognozu iz januara. Tada je predviđen svetski rast od samo 1,7 odsto ove godine, preneo je AP.

Američke Federalne rezerve i druge velike centralne banke agresivno su podizale kamatne stope u borbi protiv inflacije, koja je počela da raste nakon recesije usled pandemije, nestašica u lancima snabdevanja, te rasta cena energije i hrane izazvanog ratom u Ukrajini.

Globalna ekonomija se pokazala iznenađujuće otpornom u odnosu na veće troškove zaduživanja, a Svetska banka predviđa da će se rast ubrzati na 2,4 odsto 2024. godine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()