Vrtoglavi skok cena hrane u EU: Najviše poskupeli maslinovo ulje, jaja i krompir

Krompir je od januara 2021. godine do septembra ove godine poskupeo za 53 odsto

02.11.2023. 14:26
  • Podeli:
inflacija_standard_pare_novac_hrana_digitron-63ce69bb2f6d3.webp Foto: Pixabay

Rat u Ukrajini, a potom i razbuktavanje sukoba na Bliskom Istoku, doveo je do značajnog skoka cena hrane u EU još od 2022. godine.

Tako je maslinovo ulje je u septembru bilo za 75 odsto skuplje nego u januaru 2021. godine, saopštio je danas Evrostat.

Krompir je od januara 2021. godine do septembra ove godine poskupeo za 53 odsto, a vrhunac je zabeležen u junu kada su cene ove namirnice bile veće za 60 odsto u odnosu na prvi mesec 2021. godine. 

Jaja su u septembru bila za 37 odsto skuplja nego u januaru 2021. godine. Njihova cena se stabilizovala u prva dva kvartala 2023. godine, a u avgustu i septembru je zabeležen izvestan pad.

Kako je navedeno, podaci za drugi i treći kvartal pokazuju da cene jaja, maslaca i kromprira u EU rastu nešto sporije nego ranije, dok cena maslinovog ulja konstantno raste.
Cene maslaca su se razvijale na sličan način. Vrhunac rasta je bio u decembru 2022. godine kada su cene bile za 44 odsto veće nego u januaru 2021. godine, od tada postepeno usporavaju.

Maslac je u septembru bio za 27 odsto skuplji nego početkom 2021. godine.

Podsetimo, pre nekoliko dana je austrijski institut WIFO saopštio da je austrijska privreda ušlo je u trećem tromesečju u recesiju uglavnom zbog smanjene potrošnje domaćinstva i države.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()