Vučić: Stranci zaustavili poslove sa litijumom, mart odličan za strane investicije

Bogati smo, ali nismo u stanju to da iskoristimo, je kod nas rudarstvo ne postoji kao grana, kaže predsednik Srbije

26.03.2023. 11:40
  • Podeli:
Aleksandar Vučić_Foto Tanjug Strahinja Aćimović-63da56bba03b2.webp Foto: Tanjug / Strahinja Aćimović

Srbija je propustila veliku šansu za razvoj time što su obustavljeni svi poslovi sa litujumom, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić izjavio i za to je optužio, kako je rekao, strane službe.

"Mislili su da sam lud, jer sam jedini koji sam govorio o litijumu. Mogli smo po najvišim svetskim standardima da sve to uradimo i da nam procveta taj deo Srbije. A zašto to nismo uradili, zato što su strane službe našle ljude ovde koji će da zaustave razvoj Srbije", rekao je Vučić.

On je, gostujući na TV Pink, rekao da bi Srbija za 10 godina stigla srednje razvijene zemlje u Evropi.

Kaže da, čak i da Vlada Srbije sutra promeni odluku o litijumu, a neće, izgubili smo pet godina.  

"Meni je jasno zašto su to stranci uradili, ja to razumem. Oni kada govore o balansu, to znači da Srbija ne sme da ode iznad i da mora da se kontroliše sa onim oko nje i sa pritiscima. Zato su nam razorili zemlju, kako god da bude izgubili smo pet godina u razvoju. Imali smo belo zlato, nešto što je retka stvar u Evropi", rekao je Vučić.

Bogati smo, ali nismo u stanju to da iskoristimo, kaže on dodajući da je razlog tome što "kod nas rudarstvo ne postoji kao grana".

Vučić je naveo da je Srbija do 20. marta privukla oko 693 miliona stranih direktnih investicija što je, prema njegovim rečima, najbolji rezultat do sada u savremenoj istoriji Srbije.

"Mart je bio odličan, januar ne dobar, ali mart je odličan u prvih 20 dana i nadam se da će se tako nastaviti i da ćemo moći da imamo još mnogo uspeha i fabrika da otvorimo. Uskoro idem u Valjevo otvaram i (fabriku) 'Bicerbu', zatim u junu 'Hansgroje'. Mnogo toga treba da se otvori ove godine i verujem da će to dodatno doprinositi našem BDP-u", rekao je on.

Vučić je pozvao građane da 22. aprila dođu na aerodrom u Batajnici i prisustvuju smotri vojne tehnike, ističući da će to biti najveća prezentacija svega onoga što Vojska Srbije ima. Kaže da je ponosan što konkurs za prijem u specijalne jedinice ide jako dobro, i ponavlja da će osnovna plata za one koju budu primljeni biti veća od 2.000 evra.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()