Život na rubu egzistencije: Ima li izlaza iz začaranog kruga siromaštva

Neophodno je pronaći sistemsko rešenje za pomoć osobama koje žive na rubu egzistencije

17.10.2023. 20:50
  • Podeli:
AA-20230403-30756256-30756246-BIH_HUMANI_MOSTARCI_IFTARI_ZA_SIROMASNE_SUGRADANE-642b2910ac610.webp Foto: Anadolija

Obeležava se Međunarodni dan borbe protiv siromaštva.

Kraljevčani koji nisu u mogućnosti da spreme ili obezbede hranu za sebe i svoju porodicu, svakodnevno odlaze u Narodnu kuhinju, piše RTS.

Jedan korisnik Narodne kuhinje kaže da ima tri obroka dnevno, a drugi da dolazi jer mu supruga ne radi, a on je penzioner.

Na tri punkta podele dnevno šesto obroka.

"Brine nas ruralno područje. Veliki broj porodica su samačke i staračke i njima zaista niko ne može da pomogne. Pokušavamo da u toku godine bar jednom odemo na njihova vrata, da budemo prijatelji sa njima, kao i da im odnesemo hranu i higijenu", priča Snežana Apostolić iz Crvenog krsta u Kraljevu.

Potrebno sistemsko rešenje

Nada Satarić iz Udruženje starih "Snaga prijateljstva" poručuje da ima mnogo starijih ljudi koji nisu u penzijskom sistemu.

"Prema podacima oko 130.000 njih, od kojih su većina žene – oko 115.000 vanpenzijskog sistema i 15.000 muškaraca", kaže Satarićeva.

Neophodno je pronaći sistemsko rešenje za pomoć osobama koje žive na rubu egzistencije, tvrde nadležni.

"Ne treba da dozvolimo da zbog neispunjavanja nekog od uslova ili dela uslova ostavimo građanku ili građana bez podrške i time dupliramo njihove probleme, niti da dozvolimo da upadnu u začarani krug siromaštva", ukazuje Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Procenjuje se da gotovo 170.000 korisnika prima socijalnu pomoć, koja iznosi nešto više od 11.000 dinara.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()