Znaće se šta pijemo! Stiže novi pravilnik za proizvođače kafe

Kafopije će biti uverene da će pod imenom 'kafa' moći da piju samo one proizvode napravljene isključivo od zrna kafe, a ne ječma ili leblebije

27.05.2022. 14:23
  • Podeli:
kafa-pixabay.jpg Foto: Pixabay

Novi Pravilnik o kvalitetu sirove kafe, proizvoda od kafe, surogata kafe i srodnih proizvoda stupa na snagu 1. juna, od kada će ukupno 460 proizvođača na svojim ambalažama morati da istaknu da li je proizvod na bazi kafe ili na bazi ječma, žira, graška, lebleblije i tome slično. 

Na ovaj način potrošači će biti uvereni da će pod imenom "kafa" moći da piju samo one proizvode napravljene isključivo od zrna kafe. 

U suprotnom, ako je udeo pržene mlevene kafe u mešavini veći od 50 odsto, proizvod će nositi naziv "Proizvod na bazi kafe sa (na primer) ječmom".

Ako je udeo kafe manji od 50 odsto, takav proizvod će, recimo, morati da ima naziv "Proizvod na bazi ječma sa kafom".

Informacije će morati da se nalaze na prednjoj strani.

Mihailo Kovačević, vlasnik pržionice kafe za UNU kaže da je ovo dobar korak u zaštiti potrošača i proizvođača.

"Konačno će na polici gde stoji kafa biti samo kafa. Prema postojećem pravilniku, proizvođači su bili u obavezi da naznače da koriste surogat kafe, što su oni činili na dnu ambalaže koja je u istoj boji i malim slovima. To je bilo teško uočljivo za potrošača, pogotovo ako je alergičan na neki od sastojaka", objasnio je on i dodao da će i potrošači imati korist jer neće trpeti nelojalnu konkurenciju, a moći će i cenovno da se odvoji od njih u slučaju da ima vrhunski proizvod.

 

 

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()