Da bi zimovanje bilo uspešno, potrebno je obezbediti dovoljno zdravih pčela i ostaviti dosta dobre zimnice
Pčelari našeg podneblja prvi dan avgusta smatraju novom godinom. Zapravo, kako dani kraćaju i sunce sve niže na horizontu prelazi svoj put, pčelari moraju preduzeti sve potrebne radnje da bi svoja društva kvalitetno pripremili za prezimljavanje.
Da bi zimovanje bilo uspešno, potrebno je obezbediti dovoljno zdravih pčela i ostaviti dosta dobre zimnice. Sada je trenutak da se popune rezerve pčelinje hrane. Ukoliko u košnici nema dovoljno kvalitetnog meda, ovaj nedostatak treba nadoknaditi prihranom - sirupom od konzumnog šećera.
Mada je na prvi pogled veoma nelogično, ali prvi avgust je pčelarska Nova godina. Od tog datuma otpočinje novi ciklus životnih aktivnosti u košnici, za koji pčelari treba kvalitetno da se pripreme, jer, kako se to obično kaže - kako uzimaš, tako ćeš i vraćati. Pošto je suncokretova paša okončana, neophodno je pristupiti detaljnom pregledu svih društava.
Njime treba utvrditi, pre svega, zdravstveno stanje pčelinje zajednice. Sama činjenica da je proizvodni deo pčelinjaka tokom medobranja više puta seljen, i da je pri tome boravio na terenima na kojima je bilo mnogo drugih pčelinjaka, razlog je da se ovome posveti velika pažnja.
Najčešća opasnost pčelama preti od zaražavanja varoom. Ovim pregledom treba takođe utvrditi i kvalitet matice, saća, kao i stanje hrane. U svakom pčelinjem društvu potrebno je da se nađe petnaestak kilograma kvalitetnog meda. On treba da bude raspoređen u okvirima na kojima će se nalaziti pčelinje klube, a njegova lokacija lako se može utvrditi pogledom na plodište.
Med treba da bude svetao, nikako medljika. Medljika je med sa izuzetno mnogo mineralnih materija, što ga čini kvalitetnim za ljudsku upotrebu, ali je za zimovanje pčela poguban. Vari se sa velikim ostatkom, što u zimskim mesecima predstavlja nerešiv problem.
Ako medljike nema mnogo, prihranjivanjem šećernim sirupom u količini od četiri do pet litara obezbediće se hrana za bezbedno prezimljavanje.
"Leta na košnicama treba suziti, jer je u bespašnom periodu, posebno kada se vrši prihranjivanje sirupom, velika opasnost od grabeži", poručuje za RTV dugogodišnji pčelar, profesor emeritus Dejan Kreculj.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.