Gastro užitak na istoku Srbije: Hamburek i plašinte - dva specijaliteta koja u Boru ne smete propustiti

Dva potpuno različita jela - jedno gradsko, jedno iz domaće kuhinje, ali oba duboko ukorenjena u Boru

Autor: Srđan Ristić
25.11.2025. 12:00
  • Podeli:

U Boru, hrana ima ukus tradicije i miris jutra. S jedne strane, plašinte, jednostavno, specifično jelo iz vlaškog kraja, a s druge, kombinacija pljeskavice i bureka koja postoji samo u Boru - hamburek.

Hamburek se sa posebnom pažnjom pravi u pekari “Košuta”, a možete da birate da li ćete svoju pljeskavicu dodati u burek sa mesom ili sa sirom. A onda stavite i priloge te gastro užitak može da počne.

“Imamo burek sa mesom i sirom, zavisno od toga šta volite, u taj burek ide prilog i pljeskavica se dodaje unutra. Četvrtina bureka se preseče, stave se prilozi i onda na to ide pljeskavica”, objašnjava nam radnica u pekari „Košuta” Aneta Mladenović.

Zanimljivo je što je ideja nastala posle noćnog provoda koji se završio u pekari “Košuta”.

“Mahom u trećoj smeni se prodaje. Vraćajući se iz grada, gladni, malo popili, potrebna je malo jača hrana, njihova je ideja bila i to je to – tako je nastao. Isto su nam mušterije pomogle oko naziva, sasvim slučajno i spontano i igrom sluačaja, na šalteru smo čuli hamburek. Neko od mušterija je to prokomentarisao, nama se dopalo i tako je nastao”, objašnjava radnica.

Proverili smo i kako se čuveni hamburek pravi. Poslovi su jasno podeljeni - majstoru za razvijanje testa odvojeno je najviše prostora, jer jedna dama decenijama pravi burek i u pitanju je prava umetnost. 

Pored testa važno je i da pljeskavica bude dobro pečena. Ova pekara ima svoje specifičnosti i pored hambureka.

“Naš burek se pravi sa četiri kore, dok na drugim mestima to se radi sa tri kore. Tanke su kore, nigde u Srbiji ne ide prilog u burek, osim u ovoj pekari. Prilog ljuti ajvar, to je vrh, vrh, vrh što bi se reklo. Ljut ajvar u burek, samim tim i pljeskavica, to obožavaju”, rekla nam je radnica u pekari „Košuta” Svetlana Rogović.

Naravno morali smo i da probamo specijalitet i moramo vam reći da je naša ekipa na terenu rekla da nešto ovako nije nikada probala do sada i da je veoma zanimljivog ukusa. Vredne radnice napominju da hamburek nije za svaki stomak i svako srce, zato samo polako.

Ako je hamburek gradska navika, plašinte su duša seljaka. Prave se brzo, jedu još brže, a svaki kraj ima svoju varijantu. Za nas je plašinte pravio vlasnik Ateljea galerije Lukin Novica Stanković Lukin koji je recept nasledio od svoje bake i majke.

“Vlaške plašinte, to je nešto što je karakterično za ovaj kraj, za Istočnu Srbiju. Vrlo se jednostavno priprema”, rekao nam je Stanković Lukin.  

Za testo su neophodni brašno, kvasac i so, a za fil: jaja, sir i malo ulja i još jedan možda i najvažniji deo.

“U tom receptu nisam spomenuo jedan sastojak, a to se zove ljubav. Za uspešno jelo, za uspešan krajnji ishod, vidi se prisutnost ljubavi. Ako se to radi po difoltu, onda nema uspeha”, objašnjava nam.

Iako ih neki zovu vlaške palačinke, naš sagovornik navodi da taj naziv nije odgovarajući.

“To nema veze sa palačinkama, to su plašinte. Ono što bi moglo da ih poveže sa srpskog jezika, to su možda piroške ili pancerote, nikako palačinke”.

Etnologija beleži da ovaj autentični specijalitet od testa datira još iz antičkog doba. Kod starih Grka pominje se pre skoro dve i po hiljade godina.

Za uspešno spremanje plašinti neophodno je i iskustvo, ali i snage u zglobu za prevrtanje dok se prže. Nakon prženja, treba ih degustirati uz jogurt ili kiselo mleko, a mi smo se uverili da plašinte i jesu najpribližnije ukusu piroški i da nemaju nikakve veze sa palačinkama.

Dva potpuno različita jela - jedno gradsko, jedno iz domaće kuhinje, ali oba duboko ukorenjena u Boru. I oba, svako na svoj način, deo priče o ovom mestu. 

Projekat sufinansiran od strane Gradske uprave Grada Bora, stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()