Ugostiteljstvo je trenutno najkritičniji sektor u Srbiji: Naši sezonci odlaze, a dolaze nam stranci

Odlaskom radnika u inostranstvo na sezonski rad u ugostiteljstvu, ostalo je dosta upražnjenih mesta u našoj zemlji

09.07.2023. 15:24
  • Podeli:
restoran, ručak, hrana pixabay-64369c190da72.webp Foto: Pixabay

Za radnike iz Srbije svako leto je dobra prilika da pronađu sezonski posao u inostranstvu, ali, kako kaže Jelena Jevtović iz Unije poslodavaca Srbije, zbog toga najviše ostaju bez radnika naši sektori ugostiteljstva i građevinarstva, kojem nedostaje radnika i tokom cele godine.

"Sektor ugostiteljstva je u ovom trenutku najkritičniji sektor", ističe Jevtović za Tanjug i dodaje da, kada je reč o Srbiji, najveća potražnja je za beračima malina, s tim što je pre mesec dana interesovanje za ovim poslom bilo veliko, dok je sada poslodavcima postalo problematično da nađu zainteresovane radnike.

Odlaskom radnika u inostranstvo na sezonski rad u ugostiteljstvu je, prema rečima Jevtovićeve, ostalo dosta upražnjenih mesta u Srbiji i poslodavci su, da im ne propadne sezona, ponudili bolje uslove za rad.

Na pitanje da li je izvodljivo da mladi koji su otišli na sezonski rad u inostranstvo spoje lepo i korisno, odnosno da se odmore ali i da zarade, Jevtović kaže da mladi nisu bili zadovoljni, budući da su uspeli da zarade dobro, ali nisu mogli da se odmore jer smene traju između 12-14 sati.

"Mlađi ljudi uglavnom rade u ugostiteljstvu, kao konobari, šankeri ili promoteri, dok stariji ljudi rade kao prodavci sladoleda, kao obezbeđenje; i jednih i drugih ima u kategoriji berača voća, jer su tu dnevnice oko 4.500 dinara za berače malina, uz smeštaj i hranu", kaže Jevtović i dalje navodi kako ima i dosta penzionera koji su berači voća, uprkos težim okolnostima rada.

Neki od dobro plaćenih poslova, prema njenim rečima, jesu i svi sektori u oblasti građevine, iako oni nisu sezonskog karaktera, budući da je u tom sektoru veliki nedostatak radne snage, a dnevnice se kreću od 50 evra pa naviše. 

Pored oblasti građevine, vozači autobusa ili kombija u toku sezone su još jedna oblast koja donosi dobre zarade.

Svi poslovi koji su deficitarni su oni koje poslodavci trenutno dosta plaćaju baš iz tog razloga da bi zadržali ljude ovde, i da bi posao mogao da im opstane.

Kada je reč o strancima koji rade u Srbiji, Jevtović kaže da ih ima i sa Kube, da ima dosta kuvara, konobara koji dolaze na osnovu Zakona o zapošljavanju stranaca, u smislu da dobijaju boravišnu radnu dozvolu. 

Dodala je i da će biti sve više stranaca u Srbiji, te da je i sam zakon promenjen jer se traže načini da se deficit koji postoji odlaskom domaćih zaposlenih, nadomesti dolaskom stranaca ovde.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()