Crveno-belo finale u Loznici: "Lale" za Evropu, a Zvezda za "duplu krunu"

Utakmica počinje u 20:15

21.05.2024. 08:46
  • Podeli:
vojvodina_vs_zvezda_28042024_0024-664c42e03a9e7.webp Foto: Bane T. Stojanovic/ATAImages

Fudbaleri Crvene zvezde i novosadske Vojvodine sastaće se večeras u finalu Kupa Srbije na stadionu "Lagator" u Loznici. Utakmica počinje u 20:15.

Crvena zvezda će se boriti za četvrti uzastopni trofej u Kupu Srbije i ukupno sedmi otkako je Srbija samostalna država. U slučaju trijumfa, Vojvodina bi došla do trećeg pehara namenjenog osvajaču Kupa Srbije.

Crveno-beli iz Beograda i Novog Sada odigrali su ukupno čak 212 međusobnih duela, a tim iz prestonice je bio bolji na 122 utakmice. Na 50 je bilo nerešeno, dok je ekipa iz "srpske Atine" pobedila 40 puta.

Ove sezone beogradski crveno-beli nemaju poraz od novosadaskog kluba, te će Vojvodina imati motiv više u finalu Kupa Srbije. Na početku sezone, Zvezda je ubedljivo trijumfovala 5:0, u drugom delu prvenstva je u gostima takođe slavila trijumf od 2:1. U poslednjem odigranom duelu u plej-ofu Superlige, ekipe su podelile bodove - 0:0.

Zvezda od početka godine i pod vođstvom trenera Vladana Milojevića nije doživela poraz. Na 19 utakmica je zabeležila samo dva nerešena rezultata, što pokazuje odličan takmičarski ritam.

Vojvodina u prvenstvu drži petu poziciju, a u poslednjem kolu je odigrala nerešeno sa kruševačkim Napretkom.

U Kupu Srbije počela je trijumfom protiv Novog Sada 2:0, potom je savladala Mladost GAT 3:0. U četvrtfinalnu su Novosađani eliminisali Čukarički nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca. Do finala, ekipa Božidara Bandovića je stigla golom u nadoknadi protiv Radničkog u Kragujevcu.

Zvezda je do poslednje utakmice u najmasovnijem takmičenju stigla bez primljenog gola i ubedljivim pobedama protiv kruševačkog Trajala 6:0, niškog Radničkog 5:0, Vršca 3:0 i u polufinalu trijumfom protiv Partizana 2:0.

Ulog u finalu Kupa Srbije je veliki, jer će Zvezda igrati za takozvanu duplu krunu - četvrtu zaredom. Vojvodina će pak tražiti priliku da preko trofeja dođe do plasmana u plej-of Lige Evrope.

Potencijalni sastavi:

Vojvodina: Lazar Carević - Milan Lazarević, Đorđe Crnomarković, Seid Korać, Stefan Đorđević - Njegoš Petrović - Andrija Radulović, Dejan Zukić, Vukan Savićević, Zadi Seri - Aleksa Vukanović;

Crvena zvezda: Omri Glazer - Srđan Mijailović, Uroš Spajić, Aleksandar Dragović, Milan Rodić - Gejlor Kanga, Marko Stamenić - Osman Bukari, Inbom Hvang, Mirko Ivanić - Šerif Endiaj.

Prvo finale Kupa Srbije

Kup Srbije je najmasnovnije fudbalsko takmičenje u Srbiji. Nakon samostalnosti 2006. godine, prvi put je zaživelo nadmetanje koje je osvojila Crvena zvezda.

Kup takmičenje seže od 1914. godine kada je Olimpijski komitet Srbije organizovao Srpski olimpijski kup. Odigrana je samo finalna utakmica, a bilo je planirano da se takmičenje održi i u narednim godinama, međutim, Prvi svetski rat je poremetio sportske planove.

Prvu utakmicu u Kupu Srbije odigrali su: Velika Srbija protiv Šumadije iz Kragujevca, rezultat je bio 3:1 u korist ekipe iz Beograda. Finale je odigrano 11. maja 1914. godine na stadionu Sportskog kluba Soko u Košutnjaku.

Najveći broj trofeja osvojio je Partizan, čak sedam, a još četiri puta je igrao finale. Pored večitih rivala, računajući od 2006. godine, trofej Kupa Srbije osvajali su: Vojvodina, Čukarički i Jagodina.

Jedini het-trik u finalima takmičenja postigao je fudbaler Partizana Lamin Dijara 2008. godine protiv Zemuna.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()