Dogovoreno: UEFA prodala Arapima finale Lige šampiona

Jačanje za slučaj da Superliga napravi sporazum sa Ligom Saudijske Arabije

05.12.2023. 12:21
  • Podeli:
liga prvaka reuters-64f0b85d8b4a4.webp Foto: Reuters

UEFA je napravila neverovatan posao sa Vladom Ujedinjenih Arapskih Emirata, na osnovu koga će da zaradi milijarde evra, bez razmišljanja o tome koliko će ova odluka da odgovara ili šteti fudbalerima. 

Evropska kuća fudbala je pristala na ugovor kojim se obavezuje da će, do maja 2030. godine, najmanje jedno finale Lige šampiona da se odigra u Abu Dabiju. Prema ovom dogovoru UEFA će dobiti 2,4 milijarde evra. 

Papiri bi trebalo da budu potpisani 8. februara 2023. Prema njima Abu Dabi je glavni sponzor UEFA, koji bi za organizaciju finalne utakmice izdvojo 120 miliona evra.

Pregovori na ovu temu trajali su mesecima, a pošto je novčana suma neverovatna predsedniku Aleksandru Čeferinu je bilo nezamislivo da odbije ponudu. 

Način da se ojača Liga šampiona pred naletom Superlige

Obavešteni izvori navode da je ova odluka doneta "kako bi se izbegao gubitak spora pred Sudom pravde Evropske unije, koji su pokrenuli zagovornici evropske Superlige" (Real Madrid, Barselona i Juventus).

Prema planovima, četiri kluba Profesionalne lige Saudijske Arabije mogli bi da se pridruže budućoj Superligi, a tri spomenuta evropska kluba dobila bi značajna finansijska sredstva za učešće u istom projektu.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()