Francuzi dobili penal lutriju posle produžetaka: Portugalci na kolenima, "trikolori" u polufinalu EP

Meč je posle 90 minuta i produžetaka završen bez golova

05.07.2024. 23:42
  • Podeli:
euro 2024, fudbalska reprezentacija portugala portugalije francuske - 6 jul 2024 - foto Reuters-66886d430862c.webp Foto: Reuters

Fudbaleri Francuske pobedili su Portugaliju posle boljeg izvođenja penala (5:3) u četvrtfinalu Evropskog prvenstva i plasirali se među četiri najbolje selekcije Starog kontinenta. Posle regularnih 90 minuta, a potom i dva produžetaka, rezultat meča bio je 0:0.

Odigrali su tvrdu utakmicu Portugalci i Francuzi, kakva je bila i očekivana za četvrtfinale EP - sa puno ritma, uz prilike na obe strane, i prava je šteta što posle 90 minuta igre nije bilo golova. Nažalost (bar po navijače), ista situacije je bila i posle dva produžetka, tako da su posle 120 minuta fudbaleri pristupili izvođenju jedanaesteraca. Više koncentracije imali su Francuzi, prošavši tako u polufinale prvenstva Evrope, gde ih očekuje reprezentacija Španije.

Francuzi su nešto agresivnije ušli u meč, ali bez prave prilike za gol. Trajao je pritisak pet minuta, a onda Portugalija uzima konce igre u svoje noge. Mnogo su opasniji bili izabranici Roberta Martineza, ali bez konkretne završnice. Čak pet kornera su izveli, ali nikako nisu mogli da pronašu put do gola Menjona.

Francuska je pretila iz kontre i šutevima iz daljine, a Ernandez je najopasnije zapretio pred golom Portugala šutem sa 25 metara. Portugalci su imali slobodan udarac u 40. minutu, a Bruno Fernandeš je šutirao umesto Ronalda, preko gola Menjona. Oprezni su bili i jedni i drugi u prvom delu igre, a na poluvreme se otišlo sa "nulom".

Foto: Reuters

Očekivalo se da u drugih 45 minuta vidimo više prilika i bar jedan gol. Prvu priliku u dugom delu igre imao je Mbape u 50. minutu, ali je šutirao pravo u Koštu. Francuzi su pojačali pritisak, ali im je nedostajala završnica pred golom Portugala. Dešanovi izabranici su bili zabrinuti u 55. minutu kada je Kilijan Mbape ostao da leži državši se za nos koji je polomio protiv Austrije. Vratio se ipak bez posledica.

Imao je Portugal u 60. minutu dobru priliku preko Leaa, ali je sjajno reagovao Kamavinga u svom šesnaestercu. Fernandeš je u 61. minutu imao najbolju priliku, njegov šut je zaustavio Menjon, natrčao je Kanselo, ali ni on nije uspeo da postigne gol. Samo dva minuta kasnije, stopostotna šansa za Portugal, Vitinja je ostao sam na pet metara od gola Francuske, šutirao je, ali je čuvar mreže Milana fenomenalno reagovao.

Najbolju priliku za gol Francuzi su imali preko Kolo Muanija, sam je izašao ispred Košte, ali mu je šut izblokirao Ruben Dijas. Samo minut kasnije, šansa za Kamavingu i prosto neverovatno šta je promašio fudbaler Real Madrida.

Foto: Reuters

Bližili su se produžeci jer ni jedni ni drugi nisu mogli da pronađu put do gola protivnika. Bernardo Silva je izblokiran u 90. minutu i to je bilo sve što smo videli. Na kraju regularnog dela ništa nije razdvajalo dve ekipe, a otišlo se u produžetke.

Imao je Ronaldo veliku priliku u 93. minutu, Konseisao je sve uradio, pronašao ga na petercu, ali se najiskusniji igrač Portugala obrukao. Rafael Leao je izašao sam ispred golmana Francuske u 102. minutu, ali ga je izblokirao Upamekano.

Počeo je drugi produžetak, a i dalje ništa nije razdvajalo dve ekipe. Barkola je ušao u igru i zamenio Kilijana Mbapea. Novi sjajan napad Portugalije u 108. minutu, centrirao je Konseisao, Feliks je šutirao glavom, ali je pogodio spoljni deo mreže. Barkola je pokušao u 115. minutu, ali je loše šutirao levom nogom.

Foto: Reuters

Penali su odlučivali pobednika, pošto posle 120 minuta igre nije bilo golova.

Feliks je pogodio stativu u trećoj seriji, tako da je na kraju on ispao tragičar.

Pobednik ovog duela igraće u utorak, 9. jula od 21 čas, u polufinalu šampionata Starog kontinenta protiv Španije, koja je ranije danas u prvom četvrtfinalnom duelu rastužila domaćine EP i njihove navijače, golom u 119. minutu meča. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()