Lazetić za UNU otkriva tajnu 'evropskog TSC-a': Da li odlazi i ko mu je uzor - nije Gvardiola

Pre nešto više od dve godine Žarko Lazetić seo je na klupu ekipe kojoj je doneo najveće uspehe u istoriji kluba

01.01.2024. 18:00
  • Podeli:
žarko lazetić ata-658a765e037fe.webp Foto: Dusan Milenkovic/ATAImages

Pre samo pet i po godina premijer Mađarske Viktor Orban svečanim presecanjem vrpce zvanično je otvorio fudbalsku akademiju TSC-a i malo ko je tada verovao da će danas ovaj klub biti tu gde jeste.

Uspeh TSC-a došlo je, ipak, brže nego što su i najveći optimisti u Baškoj Topoli očekivali. Ali nikako nije došao "preko noći", jer je u fudbalu to retkost.

Pre nešto više od dve godine Žarko Lazetić seo je na klupu ekipe kojoj je doneo najveće uspehe u istoriji kluba - vicešampionsku poziciju i učešće u Ligi Evrope.

"Izuzetno sam zadovoljan angažovanjem Žarka Lazetića, mislim da će doneti novu energiju u klub. Ono što posebno cenimo kod njega je rad sa mladim igračima i u pregovorima smo se vrlo lako dogovorili i razumeli. Verujemo da će saradnja biti na visokom nivou, imamo istu viziju fudbala, stila igre, tako da očekujemo dobre rezultate i pre svega da kraj sezone dočekamo na što boljoj poziciji na tabeli“, najavio je tada novog šefa stručnog štaba predsednik kluba Janoš Žemberi.

Naime, sprski superligaš TSC ima istog trenera već dve sezone i to je, u talasu smena koje su postale obeležje srpskog fudbala, vest za svaku pohvalu, klupsku pauzu iskoristili smo da pitamo Žarka - u čemu je njegova tajna?

"Nema velike tajne, tajna je posvećenost, rad i rezultati, ali i stabilan klub, dobra uprava, ako mogu da kažem glavna tajna i velika stvar i moja sreća što smo uspeli i predsednik kluba i direktor i ja da izgradimo jedan izvanredan odnos, da svi budemo na istom talasu, da guramo u istom smeru nešto. I kada je tako, uz sve druge pogodnosti koje taj klub ima i uz dobru organizaciju dolazi se do rezultata, nema tajne ili nekog čarobnog napitka, već velika posvećenost i rad svih u klubu, a onda dolaze i rezultati koji su merilo svega", ističe za UNU Lazetić.

TSC je tim koji je stao uz rame večitim beogradskim rivalima sa kojima je ove sezone igrao tri puta i tri puta izlazio iz tih mečeva neporažen, uz nedavni, po svemu, viđenom tog dana u Humskoj istorijski trijumf protiv Partizana, te smo se osvrnuli na dosadašnji tok sezone, a interesovalo nas je i koliko je srpski strateg zadovoljan, a šta bi promenio.

"Velika je stvar to što smo uspeli da iz duela sa večitim rivalima izlazimo neporaženi, ali više od toga me raduje način na koji smo igrali sve te utakmice, posebno protiv Partizana. To je jedina utakmica u mojoj dosadašnjoj karijeri gde sam mogao samo da sedim i gledam, jer su momci radili tokom cele utakmice sve što treba. Dosadašnji tok sezone je solidan, čak i malo iznad očekivanja u odnosu na to da smo bili opterećeni Evropom i da niko nije znao kako će igrači koji nikada nisu igrali na tri dana reagovati, pre svega mentalno na napore koji su bili ispred nas. Uvek može bolje, uvek može i gore, ali suštinski nama je cilj za ovu sezonu Evropa i kontinuitet", priča Žarko i dodaje:

"Napravljen je prvi presek, jasno je gde smo bili dobri, gde nam nešto fali i sada imamo pauzu da se dobro odmorimo, pregrupišemo, pripremimo i jedva čekamo novu sezonu gde ćemo verujem pružati još kvalitetniju igru. Ne bih ništa menjao, ne mogu da promenim nešto što se već desilo, sigurno da smo smo svi grešili, i stručni štab i ja i igrači, ono što bi bilo idealno je da smo pobedili sve utakmice.  Ono na šta može da se utiče je da smo stalno bili svoji, stalno pokušavali da igramo fudbal koji želimo i u prvenstvu i u Evropi, to je činjenica na koju sam ponosan, jer za javnost, za navijače, uvek je rezultat merilo, ali za nas koji smo unutra fudbal je mnogo više od toga. Zadovoljan sam ponašanjem, treniranjem, momcima, a rezultat nas nekada isprati, nekad ne", jasan je Lazetić.

Srpski trener bio je u stručnom štabu Partizana kada je igrao u Evropi, ali ove godine vodio je svoj klub na tom terenu, nismo mogli da ne prokomentarišemo "evropski TSC".

"Potpuno je neuoprediv Partizan i TSC u Evropi, Partizan je klub koji ima bogatu istoriju i u sve te utakmice ulazi iz mnogo bolje pozicije nego TSC. Nama je ovo bilo putovanje iz snova, uspeli smo da se izborimo za drugo mesto i kao nagradu dobijemo Ligu Evrope, igrali smo sa timovima iz Lige petice i ne možemo biti pretenciozni i reći da smo nezadovoljni time što smo uzeli jedan bod. Borili smo se do kraja, bili u igri, nijednu utakmicu nismo igrali kao prijateljsku, svaka je bila takmičarska. Evropski TSC će tek biti bolji i bolji, sa ovim iskustvom i ovim kontinuitetom ako budemo uspeli da ga ostvarimo, siguran sam da ovaj klub ima veliku perspektivu i da će biti još bolji što se tiče rezultata sigurno", ističe Žarko.

Dotakli smo se zimskog prelaznog roka i novih pojačanja ovog kluba.

"Razmišljamo uvek o pojačanjima, ali se sada spremamo za nešto što ide od leta. Sada imamo odličan roster, napravili smo respektabilan tim, to se vidi i po rezultatima, iako smo bili opterećeni Evropom. Doveli smo mnogo igrača tokom leta, ja sam trener koji igračima daje 'grejs period' od šest meseci, dok se naviknu i na zahteve i na klub i na ambicije i na saigrače, verujem da svi igrači koji su došli tokom leta, da će tek od zime biti pravi. Uvek imamo neka imena koja su potencijalno zanimljiva, s druge strane sigurno da imamo i nezadovoljnih igrača koji su manje igrali, koji će dobiti neku ponudu i u odnosu na to ćemo reagovati, ali generalno smo dosta dobro popunjeni i nećemo dovoditi igrače čisto reda radi", kazao je Lazetić.

Foto: Bane T. Stojanovic/ATAImages

Spekulisalo se i o njegovom odlasku iz kluba - šta tu da očekujemo?

"Žao mi je što se plasiraju neproverene informacije, pre svega neistinite, neko je nešto objavio u Rusiji, ovde su to svi preneli, a da pre toga nisu sa mnom proverili da li je to istina. Za mene je to potpuno nepoštovanje svega, ali moramo se na to naviknuti. Nekoliko puta sam rekao da sam ja tu, zadovoljan sam i mislim da i klub i ja imamo perspektivu i zajedno i u svakom smislu. Ne razmišljam ni o čemu drugom, osim o TSC-u, želim da ostvarujemo ciljeve i dalje i nastavimo ovaj naš put zajedno", jasan je srpski strateg.

Gvardiola kao uzor ili ipak, neko drugi?

"To je interesantno, ćelavi smo i imamo bradu, to nam je sličnost, pa svi upoređuju. Puno je trenera i pratim sve trendove, on je trener koji obeležava jednu fudbalsku eru, sve nas je naterao da više razmišljamo vezano za sve segmente igre, ali nije jedini. Što se tiče uzora, imam samo jednog trenerskog, bez obzira što nije iz fudbala, a to je Željko Obradović. On je čovek od kog najviše može da se nauči što se tiče svega iz trenerskog posla, svaka njegova konferencija je kao predavanje, najviše me fascinira način na koji se nosi sa pobedama i sa porazima i to je nešto što je stvarno neverovatno", ističe Lazetić.

Foto: Tanjug/AP Photo/Dave Thompson

 

Neizostavno pitanje bilo je i koji strani klub bi rado poveo.

"Ne bavim se tim velikim projekcijama, trudim se da budem u sadašnjosti, da se držim onoga što je realno. Moj posao iz snova sada je TSC, uživam, u klubu sam koji mnogo može da pruži. Nikad se ne zna šta sutra donosi, ne opterećujem se previše tim stvarima - šta bi bilo kad bi bilo. Ovaj posao radim kao da sam trener Real Madrida, to je najveći klub na svetu, isti je pristup poslu čiji god da ste trener", jasan je Žarko.

Football Manager

"Jednom sam dao neku izjavu vezano za to, ali su pogrešno preneli. Igrao sam tu igricu kad sam bio dete i to je jedina igrica koju sam kao mali igrao. U nekom intervjuu sam se našalio da sada imam priliku da igram uživo, oni su to preneli kao da ja i dan danas igram 'Football Manager', ali nemam za to vremena pored svega što nosi ovaj posao. A dok sam igrao, igrao sam sa raznim klubovima i uživao sam, jer i dok sam bio fudbaler privlačio me je ovaj posao, video sam sebe kao fubalskog trenera", prisetio se trener TSC-a.

 

 

Superliga Srbije sa TSC-om ili Liga Šampiona sa Crvenom zvezdom?

"Naravno Superliga Srbije sa TSC-om, pa da u Ligi Šampiona napravimo čudo', odlučno kaže Lazetić.

Duh praznika svuda je oko nas, proslava Nove godine, Božića. Profesionalni sportisti malo drugačije provode ovo vreme, što ne pada svakome lako, a kakva sećanja Žarka vežu za ovo doba godine.

"To je usud ovog posla, često ste odvojeni od porodice i čekate praznike da budete zajedno. Najlepša sećanja me vežu za one praznike provedene sa svojom familijom - pokojnim ocem, majkom i dva brata, a danas su trenuci sa suprugom i ćerkicom oni koji jedva čekam", emotivno priča Žarko.

Želje koje ima u 2024, kako kaže, nisu za široke narodne mase.

"Želim da provodim što više vremena sa svojim najbližima, jer to je nešto što u trenerskom poslu najviše fali, jer vam oduzima mnogo vremena, morate biti posvećeni, mnogo se morate davati, da bi bilo rezultata, pa najviše trpi porodica. Što se tiče posla, uspeli smo prošle godine da pomerimo neke granice, da pobedimo sebe, mi svi kao klub, tim, nadam se da ćemo i ove i svih narednih uspeti da pomeramo granice i budemo još bolji nego što smo bili", zaključuje Žarko Lazetić za UNU i želi svim našim gledaocima da provedu praznike u okruženju najbližih, puno zdravlja i ispunjenje svih želja u Novoj godini.

A mi njemu želimo isto - dobro zdravlje, pobede i da pomera granice u kom god se klubu nađe.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()