Nova istraga UEFA protiv Hrvata: HNS ne izlazi iz problema

Hrvatska reprezentacija je već pod uslovnom kaznom

14.09.2023. 08:52
  • Podeli:
Tan2023-09-0822222779_2 reprezentacija hrvatske euro 2024 AP PhotoDarko Bandic-64ff6121256d0.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Evropska fudbalska unija (UEFA) pokrenula je disciplinski postupak protiv Fudbalskog saveza Hrvatske (HNS) zbog rasizma i diskriminacije na meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. protiv selekcije Letonije, koja je odigrana 8. septembra u Rijeci.

"Posmatrač organizacije FARE podneo je izveštaj delegatu utakmice u kojem je naveo da je u sektoru sa hrvatskim navijačima primećen pojedinac, koji je nekoliko puta istakao zastavu sa ustaškim obeležjima. UEFA je zbog tog incidenta pokrenula disciplinski postupak protiv HNS-a", saopštio je danas HNS.

HNS podseća da je ovaj Savez pod uslovnom kaznom zbog diskriminatorskog ponašanja navijača na finalnom turniru Lige nacija. U saopštenju se dodaje da bi nova disciplinska mera potencijalno mogla da aktivira kaznu od jednog meča bez prisustva navijača.

Hrvatski savez ništa ne negira

Hrvatska je imala zabranu prodaje karata navijačima za utakmicu protiv Jermenije u Jerevanu, pa kada je na stadionu došlo do tuče (prema svemu sudeći domaćih navijača) ispostavilo se da je meč na licu mesta gledalo 200, 300 pristalica Vatrenih.  

Hrvatska će naredni meč u kvalifikacijama za EP 2024. odigrati 12. oktobra u Osijeku protiv Turske.

"Služba obezbeđenja primetila je krajem prvog poluvremena meča sa Letonijom dve osobe koje drže nedozvoljenu zastavu, izdvojila ih i predala policijskim službenicima, kao i spornu zastavu", navodi se u saopštenju HNS.

Hrvatska je 8. septembra u Rijeci pobedila Letoniju 5:0. Hrvatska se nalazi na prvom mestu na tabeli Grupe D kvalifikacija za EP 2024. sa 10 bodova.
 

  • Podeli: