Novi format kvalifikacija donosi uzbuđenje: Moguća grupa reprezentacija iz regiona

Po novom, na žrebu za Mundijal biće izvučeno 12 kvalifikacionih grupa

24.11.2023. 11:45
  • Podeli:
fudbalska reprezentacija srbije orlovi fss trening-65244f8570d6e.webp Foto: FSS

FIFA je promenila format evropskih kvalifikacija za svetsko prvenstvo u fudbalu, a naredno se igra 2026. godine u Kanadi, SAD i Meksiku. 

Početak borbe za odlazak na Mundijal zakazan je za novembar 2025. godine, a sada postoji mogućnost da se izvuče teška balkanska grupa koja je moguća posle osnivanja novog formata.

Biće to prvo Svetsko prvenstvo na kom će igrati 48 reprezentacija. Evropa će umesto dosadašnjih 13 poslati 16 timova.

Po novom, na žrebu će biti izvučeno 12 kvalifikacionih grupa. U šest grupa će biti pet, a u šest po četiri reprezentacije. Pobednik svake grupe direktno će se plasirati na Svetsko prvenstvo, dok će baraž igrati četiri najbolja pobednika grupa u Ligi nacija koji nisu izborili baraž u kvalifikacijama, te 12 drugoplasiranih selekcija. Biće podeljeni u četiri staze (A, B, C i D), igraće se polufinalni i finalni dueli, pa ćemo tako dobiti četiri preostala putnika iz Evrope.

Jasno, šeširi se određuju na osnovu FIFA plasmana. Žreb je na zakazan za novembar 2024. Kada bi se izvlačenje organizovalo sada Hrvatska bi bila u prvom, Srbija u drugom, a BiH u trećem šeširu. To znači da bi voljom žreba ove selekcije mogle da se nađu u istoj grupi.

Čak je i selekcija tzv. Kosova u četvrtom šeširu, ali zbog dobro poznate situacije, ona ne može u grupu sa Srbijom i BiH.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()